Бронзова призерка Олімпійських ігор 2020 Аліна Шинкаренко розповіла про спілкування з сім’єю, яка з 2014 року проживає на тимчасово окупованій території.

«Так, ми перші дні з мамою дуже сварилися. Я відразу ж подзвонила їй і говорю: «Мам, у нас стріляють, війна почалася». Це було 7 ранку. Зрозуміло, що вона ще спала: «Зараз, я новини подивлюся». Передзвонює і каже: «Все нормально, наша та ваша армії стоять на кордоні, у них нейтралітет, а це ваші нацики стріляють». Я відповіла: «Добре, мам, бувай».

Спочатку били по військових базах, але потім уже почали бити по хатах. А у нас родичі якраз у Волновасі. 25 числа вони перестали виходити на зв’язок. І я кажу: «Мам, там уже немає Волновахи, її розбомбили». На що вона відповідає: «Це ваші нацики б’ються з вашою армією». Я говорю: «Мам, дуже цікаво, нам тут нудно просто дуже і ми вирішили в пейнтбол пограти між собою». Вона: «Не знаю, ми на вас не нападали».

Ми з нею дуже сварилися. Я назвала президента РФ не дуже коректним словом, а вона так само відгукнулася у відповідь. Кажу: «Наш президент найкращий». Вона відповідає: А чого ти нашого ображаєш? Я сказала, що він виродок. А за Зеленського я до кінця життя голосуватиму. Прийшли до того, що нам нема про що один з одним говорити», – сказала Шинкаренко.

Аліна Шинкаренко розповіла, яку пораду дала батькові, що мешкає в окупованому Донецьку.

«Я зараз дуже боюсь за своїх батьків. У мене брат інвалід. Мама постійно з ним і не може працювати. Працює лише тато. А там людей просто із вулиць забирають. Я боюся, що в мене тата мобілізують. Тато щодня на свій страх і ризик рано-вранці і пізно ввечері намагається вийти на роботу, щоб якось прогодувати сім’ю. Я з ними щодня спілкуюся. Тато каже: «Нещодавно забрали людину з протезом». Хотіли відправити із протезом на війну. Забрали людину з астмою. Їм все одно.

Вони просто беруть і зупиняють автобуси на вулицях, звідти забирають чоловіків та виводять. Потім одягають у форму та відправляють до Харкова на передову. Це жахливо. Я щодня за нього боюсь. Не за себе, що мені до хати щось прилетить. Навіть відправила татові інструкцію, як здаватися, якщо не дай боже його заберуть. Кажу: «Тату – ось інструкція, ти здавайся і я тебе тут заберу».

Без нього мама із братом залишаться без грошей. Якби тато сидів удома і я б їм скинула грошей, то вони їм там не потрібні. Там немає банківської системи. За 8 років там не спромоглися навіть зробити банківську систему, щоб люди могли розплачуватися картками в магазині. Там тільки готівка та рублі», – сказала Шинкаренко.

Андрій Власенко