У Вінницькому міському суді за клопотанням сторони обвинувачення було звільнено від кримінальної відповідальності 35-річного чоловіка, який проходив у справі про державну зраду. Підставою для такого рішення стало те, що вінничанин сам звернувся до відповідних органів із заявою про те, що був завербованим.

«З матеріалів клопотання стало відомо, що обвинувачений влітку 2014 року на міжнародній конференції у Болгарії познайомився із чоловіком, який виявився керівником організації, підконтрольній спецслужбам рф, яка використовується для легального прикриття розвідувальної та вербувальної роботи серед проросійськи налаштованих громадян України та інших країн, з метою подальшого їх залучення до розвідувальних заходів спецслужб РФ», – йдеться у повідомленні пресслужби суду.

Вінничанин з іноземцем листувався у месенджерах, вони один одному дзвонили та приблизно 1-2 рази в рік особисто зустрічалися на території України та за кордоном.

«У ході спілкування, представник іноземної організації запропонував обвинуваченому співпрацювати з його організацією у галузі нібито «ущемлення» прав громадян РФ та російськомовних українців в Україні, за грошову винагороду. Обвинувачений погодився на співпрацю, за що отримував від останнього грошову винагороду», – зазначається у релізі суду.

Після початку повномасштабної війни вінничанина зателефонував «куратор» та розповів, що є потреба  у «додаткових» послугах обвинуваченого та озвучив завдання – відслідкувати результати ракетно-бомбового удару по ЗСУ, звернути увагу на місця розміщення військовослужбовців, бронетехніки та систем протиповітряної оборони та повідомити іноземному представнику, за можливості – зняти фото та відео».

За таку «роботу» вінничанину пообіцяли грошову винагороду, розмір якої не оголосили. По телефону обвинувачений погодився та досяг змови з іноземним представником на виконання злочинного завдання.

«Однак, в подальшому, враховуючи суспільно-політичну обстановку в України, обвинувачений на зв’язок із іноземним представником не виходив та вирішив, що ніяких злочинних дій вчиняти не буде. Тому, 27 лютого 2022 року, обвинувачений самостійно звернувся до УСБ України та письмово заявив про свій зв’язок з представником іноземної організації та про отримане від нього завдання, що становить державну таємницю України», – йдеться у повідомленні.