Частина цих зверненнь – фейки, зверстані російськими військовими ботами. Про це вже повідомлялося в українських ЗМІ та на сайтах СБУ й інших правоохоронних структур.

Однак, напруження на всій лінії бойових дій існує. А громадськість невдоволена тим, що багато молодих здорових людей виїхала у західні регіони України і там фактично ховаються від служби а армії, коли їхні ровесники гинуть на війні з російськими окупантами.

Що ж відбувається зараз з мобілізацією?

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач розповів, яка зараз хвиля мобілізації і як вона проходить в Україні:

– У нас є одна хвиля з різними періодами: в якийсь час призивали більше, в якийсь менше, в якийсь була пауза. Документально хвиль мобілізації не визначено.

Зараз ми призиваємо тих, хто має досвід проходження військової служби або досвід проходження навчальних зборів під час мирного часу. Мобілізація йде згідно з планом. Кількісні та якісні показники виконані на 100 і більше відсотків.

В даний час мобілізація триває значно меншими темпами, тому що у кінці лютого — на початку березня були укомплектовані бойові підрозділи. Зараз проводиться тільки доукомплектування, поповнення військових частин.

Кого будуть призивати у майбутньому, залежить від обстановки, яка складається на бойових порядках і від потреб у військовослужбовцях: можливо, це будуть офіцери, можливо, сержанти, а можливо — солдати.

Мобілізація, яка була оголошена 24 лютого, мала тривати три місяці. Але це не означає, що вона може закінчитися.

Все залежить від становища, яке складеться

Якщо потрібно буде поповнювати частини, керівництвом держави буде прийнято рішення щодо продовження термінів мобілізації. Якщо триватимуть бойові дії, однозначно буде потреба у поповненні ЗСУ фахівцями.

Стосовно ухилянтів

Так, є особи, які ухиляються від військового обовʼязку. Але їх дуже мало, вони на загальну картину майже не впливають. Тобто це поодинокі випадки.

Але з тими, хто попри повістку виїхав за кордон, буде окрема розмова. Якщо буде виявлено, що вони виїхали за кордон у незаконний спосіб і таким чином ухилилися від свого обовʼязку проходження військової служби, то за це чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність.

Чи можлива «Примусова» мобілізація?

Спосіб вручення повісток та повідомлень військовозобов’язаним про те, що вони мають з’явитися до військового центру комплектування, чітко не передбачений. Їх мають повідомити, і вони мають обов’язок зʼявитися.

Люди, які цього не хочуть, називають це примусовою мобілізацією, але вона є обовʼязковою. Добровільною є лише служба за контрактом.

Роман Бровко