Сьогодні у Києво-Печерській лаврі відбудеться священний Синод Української православної церкви Московського патріархату.
Головною на порядку денному засідання має стати тема «незалежності» УПЦ МП від москви, перегляд статуту, який би виводив цю релігійну структуру з підпорядкування РПЦ. Таким чином церква МП намагається припинити величезний тиск з боку суспільства, яке тепер повністю асоціює московський патріархат з окупантами, війною та вбивствами українців.

Чи насправді це щире патріарха Онуфрія, чи спроба чергової колаборації під виглядом виходу з московської залежності, стане відомо вже скоро.

Через антигуманну та антихристиянську позицію патріарха кіріла, який благословив російську армію на жорстоку війну в Україні, частина єпископату МП дозріла до майбутньої автокефалії, цього бажає і більшість вірян.

Проте є частина єпископату, яка вірна Москві, тому іншим пунктом порядку денного Синоду має стати питання покарання кліриків, які підписались під колективним зверненням до Пентархії, щодо церковного суду над московським патріархом. Також може бути питання засудження агресії, чи звернення до путіна, аби той припинив війну.

Чи піде церква МП шляхом приєднання до ПЦУ, чи намагатиметься створити ще одну помісну церковну структуру? На ці запитання відповіді має дати Синод

Але вже очевидно, що в разі розриву відносин з москвою, патріарху Онуфрію доведеться звертатися до Вселенського православ’я. Але і з Варфоломієм з огляду на попередні заяви Церкви Московського патріархату в Україні, стосунки доволі напружені. Хоча де-які церковні клірики переконані, що в разі необхідності визнання нової Церкви, Вселенський патріарх знайде необхідну формулу, аби не порушити церковні закони.

Василь Головко