Кого він стосуватиметься:

– Мова йде про росіян, білорусів та власників паспортів інших держав.
На українців механізм конфіскації поширюватися не буде, за винятком випадків, коли громадяни України вестимуть терористичну діяльність, або якщо українськими компаніями володіють підсанкційні суб’єкти – навіть частково.

Конфіскація застосовуватиметься лише до тих осіб, щодо яких рішення про блокування активів було ухвалене після набрання законом чинності.

Це означає, що на умовного Медведчука та ще 2 936 фізичних та 586 юридичних осіб така конфіскація поширюватися не буде, адже на них санкції наклали раніше.

Конфіскація стосуватиметься лише тих осіб, дії яких суттєво загрожували національній безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України, а також значною мірою сприяли таким діям. До них належать такі категорії.

Російське політичне керівництво та державний апарат. Це ті, хто ухвалювали рішення про початок війни, хто був залучений до цього на різних етапах і в різних формах – організаційно, матеріально-технічно, фінансово.

Військові та “інші” окупанти. Тобто ті, хто особисто брав участь у збройній агресії або допомагав їй: військові, організатори окупаційних адміністрацій та інших самопроголошених органів, організатори виборів та референдумів.

“Білоруси”. Це ті, хто висловив намір та готовність використати свою армію для сприяння збройній агресії, надав РФ у користування території, цивільну або військову інфраструктури для розміщення її армії та припасів, пропустив армію РФ через свій кордон на територію України.

Конфіскація

Під нею розуміється повне позбавлення прав на майно, а не обмеження права розпоряджатися ним, як передбачають класичні санкційні інструменти.

Такий суворий захід застосовуватиметься лише в період дії воєнного стану і стосуватиметься лише тих осіб, до яких були попередньо застосовані санкції у вигляді блокування активів.
Передбачається, що конфісковані активи використовуватимуться для посилення обороноздатності та відновлення України.

Перевагою використання нового санкційного інструменту є можливість конфісковувати не лише майно на території України, а й поза її межами. Це істотно збільшить обсяги активів, хоча й потребуватиме значної міжнародної співпраці.

Андрій Власенко