Українська влада під час перемовин із західними партнерами наполягає, що варто якомога швидше почати навчання льотчиків Збройних сил України на західних літаках.

– Ми кажемо: давайте ми уже відправимо до вас пілотів учитись літати на ваших літаках. Бо скоро ж все одно вони сюди полетять, хоч ви й опираєтесь, – кажуть в ОП.

Західні партнери спершу опиралися пропозиціям постачання до України західного озброєння. Вони передавали свої запаси озброєння радянського зразка, посилаючись, зокрема на те, що українським військовослужбовцям спершу треба здобути навички володіння західним озброєння.

13 квітня адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення передати Україні 18 гаубиць калібру 155 мм і 40 тисяч боєприпасів до неї. 21 квітня в новому пакеті збройної допомоги влада США додала ще 72 гаубиці, 144 тисячі боєприпасів до неї та 72 тактичні машини для їхнього буксирування.

Станом на початок травня, західні військові інструктори завершили курс тренування понад 200 українських артилеристів на зразках гаубиць калібру 155 мм.
Станом на 9 травня, майже всі з обіцяних 90 гаубиць типу М777 вже були завезені на територію України.

Андрій Власенко