Через падіння доходів українцям доведеться міняти свої споживчі звички та починати економити.

Більше того, за прогнозами ООН, якщо війна не закінчиться найближчим часом, то 9 із 10 наших громадян можуть опинитися за межею бідності. Повірити в такий прогноз вірогідно, особливо на тлі вартості продуктів та черг за бензином, який здорожчав вдвічі.

“В Україні зруйновані будівлі, дороги, мости, лікарні, школи на суму не менше 100 мільярдів доларів США. Половина підприємств повністю закрита, інша половина зазнає труднощів”, – йдеться у повідомленні ООН.

– Якщо війна триватиме й далі, це може поставити під загрозу майже двадцять років розвитку країни.

Справді, у регіонах, де йдуть бойові дії, вже зруйновано багато підприємств, які давали роботу сотням тисяч людей, відсутня критична інфраструктура, яку знищили рашистські окупаційні війська. Однак у центральних і західних областях життя триває. Тому предрікати Україні поголовні злидні міжнародні експерти не поспішають,

Адже бідність буває різною. Наприклад, Світовий банк каже, що абсолютна бідність – це життя менш ніж на 1,9 долара на день. Для держав із середнім рівнем ВВП рівень бідності становить 3,2 долари на день, а для країн з високим ВВП на душу населення – бідними вважаються люди з витратами до 5,5 доларів на день.

Україна впевнено може претендувати на доходи для населення у повоєнний час на рівні держав із середнім ВВП

Адже крім власних доходів держава розраховує на зовнішню фінансову підтримку. Так само, як Німеччина після другої світової війни.

Однак, Україні потрібно буде допомогти не лише фінансовими ресурсами, а й управлінським досвідом життя після війни

Без такої підтримки Україна може опинитися в умовах довгострокової трудової кризи. Тим більше, що механізм контролю громадян за владою, особливо на місцях ще недосконалий. І, навіть, під час бойових дій де-які чиновники розкрадають гуманітарну допомогу та інші ресурси, спрямовані для потреб ЗСУ.

Тому у повоєнний час контроль громадянського суспільства за органами влади має бути особливо прискіпливим. Відомі світові політики закликають вже зараз думати над кардинальною зміною суспільного устрою в Україні, щоб привести всі владні структури у відповідність до європейських стандартів.

Прозорість і відкритість влади, патріотичний чиновницький апарат, який працею на інтереси держави та громадян, може стати запорукою уникнення бідності та швидкого відновлення України після рашистського вторгнення і завданих війною збитків.

Вадим Снігур