Православні віруючі вшановують пам’ять Миколи Чудотворця – одного з найвпливовіших святих. 22 травня його мощі були перенесені з турецьких Мир Лікійських в італійський Бар.

Микола Угодник прославився, як справжній благодійник, покровитель і захисник нужденних. Його дуже поважають віруючі.
Свято ще незивається Весняний день Святого Миколи, вбо – Миколай Весняний.

Також 22 травня – день пам’яті пророка Ісаї

Святий Ісайя походив зі знатного царського роду, але був покликаний до служіння Господа незвичайним баченням. Йому привиділися шестикрилі серафими.
За своє життя святий зробив безліч правдивих пророкувань – полон іудеїв, прихід Месії, поширення християнської віри по Всесвіту. Жив він за 700 років до Різдва Христового і помер мученицькою смертю – був розпиляний дерев’яною пилкою.

Народні прикмети 22 травня:

Якщо іде дощ – буде хороший урожай хліба;

горобина цвіте – до короткої осені;
жаби квакають – до багатого врожаю вівса;
вночі чути грім – погода буде хорошою і теплою.

Згідно з народними повір’ями, в цей день краще не торкатися до гострих предметів і не займатися рукоділлям. Купатися у відкритих водоймах не рекомендується, інакше русалки потягнуть на дно. Церква забороняє лихословити, ображатися, пліткувати і згадувати нечисту силу.

Натомість у народі вранці 22 травня прийнято вмиватися росою і ходити по ній босоніж – такий ритуал продовжить молодість і здоров’я. Віруючі можуть прочитати молитву Миколі Угоднику про захист від бід, про зцілення хвороб або про благополуччя в родині та за мир. Допустимо в цю дату працювати по дому, робити прибирання і прати одяг.