Не лише церковники, а й величезна мережу, контрольована ФСБ РФ. Саме в Росії кілька тижнів тому почали говорити про «загрози» митрополиту Тульчинському Йонатанові, який з початку війни зайняв виключно вичікувальну позицію.

Тепер у соборі, під час служби, у райцентрі Вінницької області парафіяни та священики помітили невідомих чоловіків, мова яких видавала тих, хто приїхав здалеку, передає NW.

Минулої неділі, 22 травня, митрополит Йонатан провів службу в Северинівці неподалік Тростянця.

Цього ж дня у кафедральному соборі в Тульчині з розпитуваннями про предстоятеля до парафіян зверталися чоловіки, яких раніше у храмі не бачили

І питання були дивними. “Гостей” цікавило, як і коли владика “веде” служби. Про допитливих, мова яких відрізнялася поволзькою говіркою, яку на Вінниччині не доводиться чути, парафіяни розповіли своєму священослужителю.

До редакції священик звернувся, але просив не називати його ім’я, побоюючись життя близьких. За його словами, парафіян збентежила цікавість людей, яких вони раніше не бачили ні в храмі, ні в містечку, а ті запитували, коли владика приїжджає до собору, чи надовго залишається?..

Склалося враження, що відбувається збір інформації

Мабуть, цікаві були обізнані, що митрополит не мешкає в Тульчині, а на службу приїжджає з Бершадської громади, де давно оселився.

Священик відверто сказав, що турбується, чи не готують ці цікаві відвідувачі собору замах на владику, для чого збирають відомості про його переміщення. Причому саме в Тульчині – центрі єпархії.

Варто зазначити, що 73-річний Йонафан (Єлецьких) вважається доволі авторитетним архієреєм у системі УПЦ МП. Останніми роками, щоправда, митрополит був менш активний у громадській площині, і з початком повномасштабної війни взагалі висловлював свою позицію. Мабуть, чекав.

«Згадали» про нього у Росії на початку травня

Якийсь Кирило Фролов, заступник директора «Інституту країн СНД», прес-секретар Спілки православних громадян, жахливий українофоб, написав, що «Тульчинський митрополит Іонафан повстав проти сценарію офісу Зеленського перетворити Збори УПЦ 24 травня на старт розколу УПЦ. За це режим Зеленського може вбити 70-річного митрополита».

Буквально всі публікації Фролова пронизані ненавистю та запереченням всього українського та уславленням «російського світу». Навіть трактування православ’я перекручено під догми ФСБ.

Якщо порівняти розповідь простого тульчинського священика про деяких незнайомців у соборі та масу публікацій Фролова, то пазли складаються.

На Вінниччині явно готують провокацію з Іонафаном, щоб потім подати її російському читачеві в заздалегідь підготовленій упаковці

Більше того, варто додати, що Фролов в Інституті країн СНД є заступником депутата Держдуми Костянтина Затуліна, відомого пропагандиста російського світу. А сама структура, і це не є секретом, контролюється ФСБ.

По суті, можна припустити, що про 73-річного тульчинського митрополита з його явно проросійськими поглядами та критикою відділення від РПЦ згадали недарма. Навіть замах на архієрея може розглядатися як реабілітація ФСБ після серії невдач, а саме прорахунків із опором українців російської агресії. Це з одного боку. А з іншого боку – Москва моментально звинуватить саме СБУ в цьому і змусить архієреїв УПЦ МП на чолі з Онуфрієм «забути» тему проведення собору та ймовірного «відділення».

Причому, судячи з нагнітання ситуації та з того, що в Києві хочуть зібрати парафіян, духовенство та архієреїв найближчими днями, «полювання» на Йонатана росіянами вже почалося.