У Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору США пишуть, що можливе спостереження метеорного дощу

Однак там застерегли – “ми не можемо бути впевнені, що побачимо; можемо тільки сподіватися, що це може бути видовищно”.

Потік заочно названо тау-геркулідами. Їхній радіант (місце на небосхилі, звідки “летять” метеори) – поруч із зіркою Арктур.

Ще в 1930 році німецькі астрономи виявили комету, відому як SW3, яка робила оберт навколо Сонця що 5,4 року. Через непомітність SW3 не потрапляла у зведення до кінця 1970-х, а в 1995 році астрономи зрозуміли, що комета стала приблизно в 600 разів яскравішою і перетворилася зі слабкої плями на видиму неозброєним оком під час свого близького проходу.

З’ясувалося, що SW3 розкололася на кілька частин, буквально “засмітивши” орбітальний трек уламками. На той час, коли вона знову пройшла повз нас у 2006 році, цей шлейф складався майже з 70 уламків – і продовжував фрагментуватися.

Якщо вчені цього разу не помиляються, що практично виключено, в ніч з 30 рано 31 травня Земля пройде через цей шлейф.

Уламки SW3, як прогнозується, “дуже повільно” стикатимуться із земною атмосферою на швидкості “всього” близько 16 км/с. Тобто метеори якщо і будуть, то набагато “слабші”, ніж потік ета-Аквариди початку травня.

У NASA уточнили, що через те, що в ці дні Місяць буде “новим”, місячне світло не заважатиме спостерігати метеори.

До речі, космос не просто так демонструє нам ті чи інші явища. Як відомо, запущений на ракеті із символом російського вторгнення військовий супутник РФ згорів в атмосфері у середині травня. А 20 травня німецький астронавт побачив війну в Україні з космосу.
Що принесе планеті цей метеорний дощ?

Підготував Вадим Снігур