45 днів Тайра в полоні. 45 днів вона в полоні росіян, які катують її. Без підтримки і без медичної допомоги.

Усі ці дні всі люди на найвищому рівні намагалися добитися, якщо не звільнення Тайри, то хоча б внесення її у списки полонених. Але ні. Росіяни не вносять її у списки полонених. Можливо тому, що вони не мали права брати її в полон, бо на той момент вона у Маріуполі була як волонтер-парамедик. А може й тому, що намагаються з неї виліпити у своїх ракових судах образ найбільшого злочинця, монстра.

Проти неї уся система шаленої брехні Росії, але ЗА неї сотні врятованих військових і цивільних

До неї не допускають ні представників України, ні міжнародних правозахисників. Нам не дають жодних даних про її стан і про її життя. Ми можемо тільки здогадуватися, що вона переживає зараз.

МЗС України чітко дав зрозуміти, що наразі, єдиний шанс вплинути на ситуацію з Тайрою – це збурити міжнародну спільноту, щоб її звільнення вимагали усі країни, щоб про неї говорили усі телевізори і радіостанції світу. Щоб її портрети були на усіх акціях у світі. Щоб усі спортсмени і парамедиком світу долучилися до звільнення її з полону.

І ми можемо це зробити. Кожен на своєму місці.

Не заради мене.

А заради того, щоб кілька сотень людей мали шанс написати “Юль, дякую, що живий”, “Юль, давай помовчимо разом”. “Юль…”

Я дуже прошу вас поширити повідомлення англійською мовою в особистих і в коментарях іноземних політиків, правозахисників, спортсменів. Ми маємо вимагати їхнього втручання і тиску.

Please, help save Julia Paevska from Russian captivity!

Julia Paevska is a well-known Ukrainian sportswoman and a paramedic who saved more than 500 people during the war in Donbass.

On March 16, Julia was captured by Russians in besieged Mariupol where she was providing medical aid to local people as a volunteer. She was decommissioned from military service due to her disability, so she is protected under Geneva Conventions both as a medic and as a non-combatant. The Russian propaganda falsely accussed her to be a Nazi and a killer, and shown her in a humiliating video, in which she looked like she was tortured. She has a disability and requires medical aid. Russia refuses to list her as a prisoner of war, denies all contact with her, and we don’t even know if she is still alive.

The only hope to save her is through diplomacy and international pressure. We kindly ask you to do everything in your capacity to persuade Russia to set her free.

Підготував Андрій Власенко