Міська влада м. Тульчина на Вінниччині на третій місяць російського вторгнення і 8 рік російсько-української війни досі думає, як зняти пам’ятник російському військовому злочинцю і карателю О. Суворову.

На сайті тульчинської територіальної громади взагалі лобизають його з усіх сторін і свято бережуть пам’ять про нього: “Тульчин свято зберігає все, що тут пов’язане із О. Суворовим: навчальні укріплення, названі тоді «Пражками» і споруджені суворовськими диво-богатирями, що готувались до майбутніх перемог, а також викопані ними криниці, посаджені дуби, будинки, де бував полководець. В центрі міста красується пам’ятник генералісимусу, а одна із центральних вулиць носить ім’я Суворова, в музеях зібрана цінна і цікава експозиція предметів, зброї, знамен, одягу тих часів.

Пам’ятник полководцю О. Суворову в Тульчині (1954 р.).  Робота скульптора Б. Едуардса. Вдячні нащадки з любов’ю і шаною згадують народного улюбленця”.

І це сайт міської громади https://bit.ly/3t2Cffg.

Це відверта ганьба міській владі на чолі із міським головою Валерієм Весняним

Тому міська громада Тульчина і Тульчинська районна військова адміністрація мають принципово визначитися, чи далі по-холуйські терпіти цей символ російської царської воєнщини, чи все таки демонтувати ці символи і почати будувати українську національну пам’ять.

Крім того, у Тульчині є погруддя Суворова, у с. Тиманівці поблизу Тульчина є музей О.Суворова, будівля музею знаходиться у центрі села, біля неї стоїть ще одне погруддя цьому москалю. Музей є «візитівкою» Тиманівки.

Погруддя Суворова у Тульчині

Короткий курс для “сліпої і глухої” міської влади Тульчина, хто такий Суворов:

– фаворит російської імператриці Катерини 2, яка знищила Гетьманщину, Запорізьку Січ і запровадила кріпацтво в Україні;

– Суворов причетний до придушення Коліївщини – українського повстання селянського і козацького населення на Правобережній Україні в 1768-1769 роках;

– ліквідації і знищенні вольностей Запоріжжя на півдні України після ліквідації Січі;

– в 1778 році під керівництвом Суворова була здійснена насильницька депортація з Криму в тодішню Азовську губернію Російської імперії понад тридцяти тисяч кримських селян, в першу чергу греків і вірмен. В результаті цієї депортації близько половини переселенців загинули під час першої зими;

– Суворов має відношення до знищення частини ногайців – народу, який в XVIII столітті населяв землі північного Причорномор’я, тобто сучасної території південних областей України;

– 1794 році Суворов очолював російський каральний корпус з придушення польської визвольної кампанії на чолі з Тадеушем Костюшком.

– Суворов був активним стовпом підтримки царського деспотизму і абсолютизму, побудованого на знищенні суверенних прав України та інших народів, які захопила насильством російська імперія. Детальніше: https://bit.ly/3MXeE7F

Отже, маємо яскравий портрет типового російського ката і карателя

Тому, все, що пов’язано з його “пам’яттю” має зникнути з української мапи, а площі наших міст мають бути очищенні від цього російського сміття. Туди ж відношу і історію з декабристами і російським шовіністом Пестелем, які відмовляли у суверенних правах Україні.

В історії Тульчина є достатньо епізодів, для пошанування українських національних героїв: доби Козаччини (вшануйте подвиг козаків Максима Кривоноса, Ганджі і Остапа Гоголя, які визволили Тульчин), Гайдамаччини, боротьби за волю України 1917-1920 років, часів ОУН і УПА, героїв Майдану, сучасної війни з Москвою, діячів культури: засновник української літератури Іван Котляревський був у Тульчині, М. Леонтович, є вже і сучасні герої-земляки.

На цьому потрібно будувати каркас рідної національної пам’яті

Тому як громадський діяч, учасник Майдану, доброволець тероборони публічно звертаюся до міського голови м. Тульчина Валерія Весняного і депутатів міської ради негайно і невідкладно ухвалити рішення про демонтаж пам’ятника російському кату О. Суворову в м. Тульчин, погруддя йому же (2 пам’ятники в одному місті), перейменувати вулицю його імені (бажано на честь одного із українських національних героїв або діячів), та очистити міську топоніміку від залишків російського царського і комуністичного (доби СРСР) колоніально-окупаційного спадку, руйнівного для нашої культури та пам’яті. Безумовно від громади Тиманівки вимагаю аналогічних дій.

Музей О.Суворова у с. Тиманівці поблизу Тульчина

Маємо шанувати своїх рідних українських національних героїв, а не символи російських окупантів, місце яким на звалищі історії.

Українська національна пам’ять – міцний фундамент вільної і суверенної України!

Володимир Барцьось

Від редакції: А ви за чи проти такого рішення?