Верховна Рада України 286-ти голосами ухвалила закон про створення Національного військового меморіального кладовища, який також визначає порядок організації поховань та перепоховань українських захисників.

Щоб кожен захисник Батьківщини був належно вшанований, незалежно від соціального стану, і щоб всі наступні покоління українців бачили як держава пам’ятає кожного воїна, що поклав своє життя за волю та незалежність, всім мають бути надані належні почесті після загибелі.

Згідно до закону, Міністерство у справах ветеранів України є замовником будівництва меморіального кладовища, яке здійснюватиметься коштом державного бюджету України. Такі меморіальні комплекси є у багатьох цивілізованих країнах світу.

Одним з найвеличніших з них вважається Арлінгтон, який став символом вдячності суспільства кожному його захиснику

Арлінгтонський меморіальний комплекс знаходиться неподалік Пентагону в штаті Вірджінія. Але влаштований він та такій місцевості, звідки відкривається вид на Вашингтон.

Так виглядає Арлінгтонський меморіальний комплекс

Тут на площі 2,53 квадратних кілометрів поховано більше 400000 людей.

Крім військових на ньому дозволено ховати президентів країни, визначних громадських та політичних діячів. Важливо, що для усіх загиблих вояків зберігається єдиний стандарт надгробка. Чи ти рядовий, чи полковник.

На кладовищі також є ритуальний пантеон та могила невідомих солдатів, де вказано, що ім’я цього воїна знає Бог. Тут постійно несе караул почесна варта.

Цьому Меморіальному комплексу вже 160 років і в кожній родині американців вважається правилом гарного тону хоч раз відвідати цей музей народної вдячності героям, які віддали свої життя в боротьбі за справедливість та демократію.

Порядок організації поховань та перепоховань на території майбутнього українського Національного військового меморіального кладовища визначає уряд. Витрати на поховання померлих на території кладовища, як і повинно бути, здійснюються за рахунок коштів державного бюджету.

Зразок намогильних споруд та меморіальних табличок, що встановлюють на території Національного меморіального військового кладовища також буде затверджено урядом. Вони будуть однаковими для всіх загиблих.

Передбачено також у законі, що обов’язково нормою в населених пунктах країни стане виділення земельної ділянки під військове кладовище, яке облаштовуватиметься за зразком національного. У разі осквернення могил чи надмогильних споруд відшкодування матеріальних збитків здійснюється за рахунок коштів держбюджету, після чого ці кошти відшкодовуватимуть винні.

Національне військове меморіальне кладовище – це розміщений на спеціально відведеній земельній ділянці об’ємно-просторовий об’єкт, що включає військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присяги на вірність народу України”.

Нарешті і у нас буде таке святе місце, де на рівні держави карбуватиметься героїчна хроніка нашого родоводу.

Сергій Бойчук