У четвертому класі вчителька запропонувала російську мову як факультативний урок. Здається, раз чи двічі на тиждень.

До того у мене вдома знайшлася книжка з російської для 2 класу. Я вчилася читати сама і в якийсь момент вирішила, що цього мені достатньо.

А в школі вирішила «закріпити матеріал». Був у мене синдром відмінниці – хотіла я робити все ідеально. Проте коли одного разу отримала четвірку – зрозуміла, що не хочу більше її вчити. Вчителька повернула мені всю суму за місяць навчання, хоча я вже пройшла кілька уроків з нового місця.

Потім були ще книжки російською, шкільні дискотеки під «Рукі ввєрх». Потім я ще дуже активно слухала в університеті «КиШ».

А одного разу дорогою до універу ввімкнула на телефоні радіо (не було в мене МР3-плеєра) і почула пісню «Крихітки Цахес» – «Восени». І все. Я стала шукати українську музику. З роками її в моєму плей-листі ставало більше, проте і російська була присутня.

Я не пам’ятаю, коли зовсім припинила слухати російські пісні, навіть якщо їх виконавці називають себе українцями. Я не слухала Монатіка, не слухала Дорофєєву.. Одного разу отримала халявний квиток на «Мазгі», навіть не знаючи, що воно таке.

На сьогодні не слухаю жодної музики російською мовою.

Здається, навіть моє мислення змінилося.

А будучи за кордоном мені було приємно, коли італійські діти поцікавилися: а яка вона – українська музика? Тепер співають «СтефанІю» – і це було ще до ЄБ, пісні The Hardkiss і «Один в каное».

Bella – кажуть діти, що означає красива. Це про мову. І про музику теж.

До чого я це все?

Люди, які виїхали зараз за кордон і їм організовують мовні курси тієі країни курси безкоштовно – розказуйте про свою мову. Чому ви розмовляєте російською, коли вас просять щось назвати «як це буде українською»?

Чому ви за кордоном вчите одразу іноземну, а вдома не вивчили свою? Так, ви можете говорити як завгодно. Проте якщо вас запитали про українську мову – то поясніть іноземцям. Бо якось так виходить, що ви провели життя в Україні, а вивчили мову так, ніби вона у вас була факультативна.

Віталіна Мазур,
вінничанка