Про одного із таких лікарів повідомили у департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА:

Олег Миколайович Котик – лікар-хірург, який 20 років працює у Хмільницькій центральній районній лікарні.  І навіть ніколи не думав, що настане час коли працюватиме у зоні бойових дій.

У 2018 році його призвали до лав Збройних сил України.  Більше двох років працював начальником хірургічного відділення 59 військового мобільного госпіталю у місті Сіверськодонецьку, що у Луганській області. Разом із колегами оперували військових та цивільних.

-Надання хірургічної допомоги в зоні бойових дій  дуже відрізняється від цивільної хірургії. До нас привозили поранених військовослужбовців  з відірваними верхніми і нижніми кінцівками, вогнепальними пораненнями грудної і черевної порожнин з пошкодженням внутрішніх органів. Це досить важкі хворі, які потребували екстреного оперативного втручання і негайного проведення протишокової терапії. Як тільки мали більш-менш затишшя оперували цивільних.  Наше завдання – рятувати пацієнтів. Зараз я і ще кілька моїх колег отримали повістку в ЗСУ. Уже пройшли комісію і готові до служби. Ворога можемо здолати тільки разом, – розповів Олег Котик.