Цей священослужитель вже попадав в поле зору “33-го Каналу”. Але тоді, 4 роки тому, він був палким прихильником руського міра і патріарха кіріла. Неодноразово його гострі проросійські пости та відео в мережі збурювали громадську думку вінничан. Особливо стосовно новоутвореної Православної церкви України, чию канонічність він ставив під сумнів.

Зрештою Іоанн, в миру Дмитро Курмояров демонстративно виїхав до росії.

І ось абсолютно несподіваний поворот долі. Суд у російському петербурзі заарештував його на два місяці у кримінальній справі про поширення свідомо неправдивих відомостей про використання ЗС рф з корисливих спонукань. Причиною порушення справи, за попередніми даними, є ролик на YouTube «Хто буде у пеклі, а хто в раю?».

Нагадаємо, що скандально відомий Дмитро Курмояров переїхав до росії з українського міста Тульчина на Вінниччині, де проти нього завели адміністративну справу за публічну демонстрацію георгіївської стрічки.

Схоже, і ці аргументи не допомогли Іоанну вберегтись від тавра націоналзрадника і стати своїм серед своїх. Логіка мілітаризованого поліцейського кремлівського режиму проста: був на Україні, значить бандерівець. От і попав батюшка під роздачу в рідній рашці.

Калінінський районний суд санкт-петербурга розглянув клопотання слідства про обрання запобіжного заходу Іоанну Курмоярову, обвинуваченому у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 207.3 КК рф (“Публічне поширення свідомо неправдивої інформації про використання ЗС рф, виконання державними органами рф своїх повноважень”), – повідомила об’єднана пресслужба судів петербурга. – Суд клопотання слідства задовольнив, обравши Курмоярову тримання під вартою по 6 серпня 2022 року.

Дмитро Курмояров переїхав до росії у 2018 році, до цього він служив у парафії Тульчинського району Вінницької області. Священник залишив Україну після того, як проти нього порушили адміністративну справу, що передбачає штраф у розмірі від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадянина.

У росії священнослужитель отримав паспорт і навіть місце доцента кафедри церковного богослов’я у новосибірській семінарії. Як доктор богослов’я, отець Іоанн виступав на науково-богословських конференціях, а також опублікував низку статей на порталах “Православіє.ру”, “Союз православних журналістів” та інших. Сана єромонаха його позбавили 1 квітня 2022 року рішенням новосибірської єпархії та указом патріарха кіріла.

Також отець Іоанн публічно критикував офіційну російську церкву, зокрема храм міноборони, за що його покарали двомісячною забороною на служіння у 2020 році.

Підставою переслідування Дмитра Курмоярова цього разу міг стати один із роликів колишнього священника на каналі у YouTube «Православна віртуальна парафія» з 4,4 тис. підписників. Останнє відео там було опубліковано 6 червня під назвою «Єпископ УПЦ різко засудив патріарха кіріла».

Цей канал переважно містить репости роликів опозиційних блогерів Максима Каца, прихильників Алєксєя Навального, а також українських ведучих. Сам колишній священник розмірковує про «репресії в росії» та «викриває брехню кремлівської пропаганди». Воістину “пути Господние неисповедимы”

Відео:

http://surl.li/ceqox

Сергій Бойчук