У Сербії затримали колишнього начальника управління внутрішньої безпеки Служби безпеки Андрія Наумова за підозрою у відмиванні коштів.

Прикордонники зупинили автівку BMW у прикордонному пункті “Прешево”, за кермом якої сидів 36-річний громадянин Німеччини Олександр Акст. Із ним у машині був Наумов. Чоловіки планували виїхати до Північної Македонії.

Після обшуку в автомобілі поліцейські виявили незадекларовані 607 990 євро, 124 924 долари і два смарагди.

Обох чоловіків затримала поліція міста Ніш за підозрою у відмиванні коштів.

Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ з літа 2019 року до липня 2021 року. 2020 року президент Зеленський присвоїв йому звання бригадного генерала.

Раніше Наумов працював у Генпрокуратурі та Державному агентстві з управління Чорнобильською зоною відчуження. Нині він відповідає за контроль самих СБУшників, щоб ті не йшли на корупцію. Інформація про роботу цього підрозділу – секретна.

Журналіст Юрій Бутусов назвав Наумова “правою рукою” і другом глави СБУ Івана Баканова. Деякі джерела ЗМІ ідентифікують його мало не як “гаманця” Баканова.

Наумов виїхав з України за кілька годин до початку широкомасштабного вторгнення російських військ у ніч проти 24 лютого. Свою родину він евакуював з країни кількома тижнями раніше. Українські правоохоронці порушили проти нього кримінальне провадження за підозрою в держзраді, а також провели обшуки наприкінці березня в його квартирах в елітних житлових комплексах Києва.

1 квітня президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що позбавив Наумова звання генерала за “антигероїзм”.

Як повідомляє “Українська правда”, українське військово-політичне керівництво не знало в перші тижні війни, де перебуває голова СБУ Іван Баканов.

У січні 2021 року затримали співробітника СБУ Андрія Расюка, якого звинувачували в підготовці вбивства “правої руки” Баканова – Наумова. Тоді в СБУ показали аудіозаписи прослуховування телефонних дзвіків колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного, який, за версією слідства, замовив Расюку вбивство Наумова. Згодом Расюк розповів, що його катували, аби він підписав усі документи зі звинуваченнями проти нього.

Одним словом, історія нагадує розвідувальний детектив.
І він в разі повернення Наумова в Україні претендує на історію з Медведчуком.

Андрій Власенко