Чи змінить він “нехорошу тенденцію” у поставках зброї Україні?

На саміт зберуться військові представники сорока п’яти країн, що підтримують українську армію у війні проти російських окупантів. Першочерговим питанням, на думку воєнного аналітика та експерта Олега Жданова, має стати питання постачання зброї для ЗСУ. Оскільки останнім часом тут спостерігаються “нехороші тенденції”.

У якості прикладу Жданов навів у приклад позицію керівництва Німеччини. Адже деякі європейські країни, перш за все Німеччина, відмовляються постачати Україні танки. Коментуючи майбутній саміт глав оборонних відомств (“Рашмтайн-3”),  експерт спрогнозував розширення географії військової допомоги Україні.

“І друге – дуже б хотілося отримати розширення географії країн, які нам надають озброєння. Швидше за все, це теж станеться. Питання в обсягах цього озброєння і в термінах поставки”, – сказав він.

За словами експерта, німецьке керівництво в особі канцлера Олафа Шольца накладає вето на будь-які поставки озброєння Києву, поширюючи його на всі країни, які мають озброєння виробництва Німеччини.

“Пам’ятаєте бажання Іспанії передати нам 40 танків “Леопард-2″? Так ось, Німеччина не просто заборонила передавати ці танки з Іспанії для України, але і змусила Іспанію вибачатися за те, що Іспанія посміла навіть подумати про те, щоб передати Україні танки”, – підкреслив він.

Зараз, за словами Жданова, “знову спливає дуже нехороша тенденція – країни старої Європи домовилися не поставляти Україні танки. Така інформація в європейських ЗМІ, на жаль, почала знову з’являтися”, – додав він.

Як відомо, Шольца неодноразово звинувачували в затягуванні поставок зброї Україні. Сам він вважає, що Німеччина допомагає Україні більше, ніж “будь-хто інший”.

Водночас нечітка позиція Шольца щодо війни в Україні не влаштовує і президента України Володимира Зеленського. Він вважає, що німецькому канцлеру пора нарешті визначитися.

Тим часом у міністерстві оборони України повідомили, що на сьогодні наші західні партнери надали ЗСУ лише 10 відсотків із обіцяної зброї. Найбільше українська армія потребує систем протиповітряної оборони та реактивного залпового вогню.

Сергій Бойчук