У минулому ми повідомляли про те, як у сусідньому селі Мухівці Немирівської територіальної громади місцеві віряни ПЦУ виборюють своє право молитися у храмі, яке приватизувала релігійна громада МП. Люди розповіли, що отець Дімітрій не допускає людей до спільної молитви. Тому активісти мають намір усіма законними засобами повернути церкву у власність громади села, щоб усі мали однаковий доступ до храму.

Як виявилося, приватизація церков відбулася не лише у Мухівцях. Віряни ПЦУ у Рубані розповіли, як їм вдалося відстояти святиню у селі:

– У Рубані вісім років у місцевій церкві служив син отця Дімітрія — от. Олександр. Люди вирішили його змінити на проукраїнського священника і вдалися до неординарних рішень. Олександр такий же, як і батько — бізнесмен. Його лише каса цікавила. Жодного разу не помолився за наших воїнів. Ми спочатку просили поміняти нам батюшку, але в єпархії нас не почули. Тоді почали діяти по-іншому. Перед Великоднем вирішили навести лад у церкві, побілили, пофарбували і змінили старі двері на нові, сучасні. Але ключа отцю Олександру не дали… Потім поспілкувалися зі старостою релігійної громади, на ній усі документи на церкву і печать. Вона запевнила, що не буде проти переходу до ПЦУ, бо куди люди — туди і вона. Таке її рішення значно полегшило нам усю процедуру, — розповідає пані Віра.

Тоді у Рубані провели збори і зібрали підписи за ПЦУ.

— Тихенько, без галасу, спочатку по хатах зібрали підписи, а потім зібралися на збори. Були присутні і отець Олександр, і його батько та навіть отець Василій з Немирова. Вони ще пропонували замінити батюшку на якогось свого, але люди сказали: пізно, бо ми вже запросили отця Романа з ПЦУ. Склали протокол зборів, додали підписи і вже готові їхати до нотаріуса, щоб все це юридично оформити. А хто проти української церкви, то нехай йде за російським кораблем і там молиться…

У селах Рубань, Боблів, Потоки, Мухівці уже збирають підписи, щоб звернутися не лише до місцевої, але й обласної влади з вимогою заборонити московський патріархат на Вінниччині.

Вислухала Людмила Поліщук