Разом з Начальником Вінницької ОВА Сергієм Борзовим та його першим заступником Наталею Заболотною, Олексій Яременко ознайомився з роботою закладів охорони здоров’я Вінницької області.

Заступник Міністра охорони здоров’я України Олексій Яременко в ході робочої поїздки ознайомився з організацією роботи обласного гуманітарного медичного хабу.

– Медзаклади Вінниччини мають можливість постійно заповнювати в онлайн таблицях свої потреби та отримувати допомогу як лікарськими препаратами,так і медичним устаткуванням. На даний час усі заклади первинної і вторинної допомоги області співпрацюють із медичним гуманітарним штабом, тож зараз проблем із забезпеченням ліками немає, – зауважила директор департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

– Жарознижуючі, перев’язочний матеріал, джгути–постійно йдуть на передову, багато різних медикаментів також систематично передаємо у регіони, де ведуться активні бойові дії, – додала перший заступник голови Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

Олексій Яременко оглянув потужності Жмеринської ЦРЛ та Вінницької обласної клінічної лікарні ім.М.І Пирогова, яка налічує 19 відділень та 1600 співробітників.

Сергій Борзов відмітив, що сьогодні на Вінниччині не лише чітко налагоджено систему надання медичних послуг мешканцям області, але й організацію медичної допомоги майже 200 тис переселенців із районів активних бойових дій.

– Ми також приймаємо поранених, тому в області розроблено спеціальну логістику, де передбачено відповідні потужності не тільки на території міста Вінниці, але й по області, – зазначив голова обласної військової адміністрації.

Під час візиту заступника Міністра охорони здоров’я мова йшла і про відкриття в регіоні спеціалізованих навчальних закладів, і про центр лікування опікових травм.

– Військові травми мають свою специфіку: це мінно-вибухові, опікові ушкодження. Ми працюємо над тим, щоб відкрити в області опіковий центр і маємо надію, що вже за два тижні він почне працювати. За кількістю ліжок він буде другим в Україні після Львівського. Життя формує нові виклики, тому ми переформатовуємо медичну систему регіону,- підсумував Сергій Борзов.

Заступник міністра зазначив, що МОЗ готує ґрунтовний аналіз щодо потреб медичних закладів України,визначає які медзаклади мають стати флагманами в регіонах, їх роль і плани розвитку.

– Міністерство розробило «спроможну мережу» – обласні кластерні медичні заклади, які обслуговують 50-80 тис. населення. Для розвитку цих закладів ми будемо просити допомогу у наших міжнародних партнерів. Вже за декілька тижніввся ця інформація буде доступна, тож ми представимо, як має виглядати спроможна мережа медзакладів Вінницької області. Програма передбачає запровадження нових послуг, розширення реабілітаційної та психологічної допомоги тощо. Повний спектр надання медичної допомоги має концентруватися у кластерних лікарнях, а вже під це завдання буде підлаштовуватись інфраструктурна модернізація закладів, – повідомив Олексій Яременко.

Каріна Маєвська