– Близько року тому у мене виникла ідея піднятися із Юрою на найвищу вершину світу — Говерлу. І лише потім я поділився нею із товаришем. Він це шаленство підтримав, – каже Євген. – Ще тоді ми не розуміли, скільки нам викликів підкине ця авантюра. Але хотів, аби найкращий друг міг нарешті побачити цей світ згори, а не з інвалідного візка.

Винести для натренованого спортсмена 63 кілограми на Говерлу – не таке вже й важке завдання, але живу людину – зовсім інше. Для цього потрібне спеціальне спорядження – на допомогу кинулись журналісти. Вони обдзвонили всі фірми, які працюють зі скловолокном, карбоном, пластиком, але позитивних результатів не було. Зрештою таки знаходить майстрів – це підприємство, яке проектує та шиє підвісні системи для дельтапланеристів, будує параплани, легкі літаки. Без комп’ютерного моделювання та складних розрахунків статечні бородаті чоловіки обміряли Женю, а інженери одразу ж внесли кілька удосконалень. Зрештою спорядження готове. Це складна конструкція – корсет та «шерпа», легка карбонова накладка, яка має витримати усе навантаження. Насамкінець інженери здивували всіх своїм вчинком – вони не взяли з вінничан ані копійки.

А вже 14 липня Євген та Юра вирушили на гору. Сходження триває вже більше трьох годин, і в здорового хлопця виникають перші проблеми – «прокинулася» стара травма коліна. Втім, це бойового духу не зламало. На Говерлі Женю та Юру зустрічають вигуками: «Ура!» та «Молодці!» Вінничани не стримують емоцій і намагаються переконатися, що це все – не сон і мрія таки стала реальністю. Досягнення вінничан зафіксував представник Книги рекордів України.

Днями наші земляки поділились вже іншими планами на майбутнє.

– Після того як ми підкорили Говерлу, у нас з’явилось чимало друзів. Багато впізнають на вулиці, – кажуть друзі. – А тепер поляки кличуть нас у свої гори Татри. Вони хочуть організувати таке ж сходження, але вже масове. Тож готуємось до нього в 2018 році.

Для здійснення цієї мрії відомий телемандрівник Дмитро Комаров подарував Юрію в’єтнамський пробковий шолом. Тож чекаємо від наших земляків нових сходжень та рекордів.