Як горобчики, щебетали діти родини Павленків із села Саша на Тепличчині, розбираючи десять (!) великих коробок із багатьма потрібними у сімейному житті речами. Їх 16 червня привіз “десант” із Вінниці, організований Вінницькою військовою ОДА, обласною організацією Спілки письменників України, Вінницькою торгово-промисловою палатою і волонтерським фондом, очолюваним Андрієм Сіраком.

Юрій Павленко, голова родини, нині воює. А його дружина Олена Павленко з п’ятьма діточками тримає сім’ю, дім, город, хазяйство. Треба бачити цю тендітну жіночку, яка не ходить, а бігає, літає, встигає всьому дати лад. Треба бачити, як син Дімочка, пригорнувшись до мами,  співає: “А ми нашу славну Україну, гей-гей, розвеселимо!”

І обов’язково треба почути, як Олена читає власні вірші. Вони приходять, як вона каже, нізвідки: “Ідуть над Сашею дощі, таке гуде — аж стало сиво… Ого! Яка репіжить злива!”. Її поезія свіжа, неординарна, її навіює саме життя : “Чи ви бачили, які в корови очі?”.

Феноменальна пам’ять Олени втримує сотні написаних рядків: “Уже мені не важко це казати: літала в хмарах — сіла біля хати… Була в короні — стала, як усі… До Сонця встала, вийшла у росі…”.

Маслючки, із павутиння й хвої, на сонці купкою,

Сосна легенько лапкою-рукою по спинці гупає.

Повітря аж дзвенить від комарисьок, дзвенить і міниться,

А десь за сто кілометрів, неблизько, красуня-Вінниця,

Там Бог, і Буг, і друзі, і просто… А ми з-під Теплика!

Тут пишеться поезія і проза словами теплими.

Тут дні, як дині, бродять баштанами, їм сонях — страж німий.

Сашанські сосни плачуть бурштинами, хоч і несправжніми.

Таланти від Бога треба підтримувати! Олену Павленко, маму п’ятьох дітей і чудову поетесу, рекомендували до вступу у Національну Спілку письменників України.

Ірина ЗОНОВА