Старі люди, які вже пережили страшну війну в сорокових, кажуть, що краще в такий час запастись продуктами. Бо війна і голод ідуть разом. Отже, у вас має бути стратегічний запас їстивного. Зокрема: консерви – м’ясо тушковане (свинина, яловичина), рибні консерви, овочеві, бобові.

Продукти швидкого приготування: локшина, порошкове пюре. Крупи: пшоно, гречка, рис, горох. Макаронні вироби: вермішель, макарони, спагетті. Борошно, цукор, сіль.

Чай, кава. Молоко тривалого зберігання (ультрапастеризоване).

Сухарі, сушіння, крекери, хлібці.

Багаті вуглеводами продукти: солодке печиво, цукерки, сухофрукти, халва.

Мед, згущене молоко. Олія соняшникова.

Якщо у вас є маленькі діти, то купіть додатково: Молочну суміш + воду для приготування. Крупи для приготування каші або порошкові каші для швидкого приготування. Готове харчування в баночках – пюре м’ясне і овочеве. Печиво несолодке (замість хліба). Печиво солодке (джерело вуглеводів).

Кількість продуктів розраховуйте, виходячи з ваших норм споживання їжі. Складіть зразкове меню, подумайте, скільки ви з’їдаєте щодня, без чого можете обійтися, а які продукти обов’язкові, і робіть запаси розумно. Але майте продуктів хоча б на місяць. Деякі українці також запасаються горілкою – ця “валюта” міцніша за будь-яку іншу і неодноразово виручала за часів кризи.

Приготуйте ліки на випадок війни або кризи. Ось список медикаментів, які повинні бути у вашій аптечці: стерильні і нестерильні рукавички; йод і спирт; бинт і вата;

перекис водню і хлоргексидин; пластирі бактерицидні; знеболюючі препарати;

ліки від розладу шлунка; протиалергічні препарати; таблетки для знезараження води;

антисептики; ентеросорбенти; таблетки від головного болю; протизапальні препарати;

ліки від болю в горлі, кашлю; тонометр (для людей з підвищеним\зниженим тиском).

Подбайте про медичні препарати, які ви приймаєте на регулярній основі.

Людям з астмою, діабетом або іншими хронічними захворюваннями особливо важливо подбати про запас своїх особистих лікарських засобів і пристосувань.

Береженого Бог береже.