Батьки російських строковиків, що вижили на затонулому крейсері “Москва”, розповідають, що їхніх синів знову хочуть відправити на війну проти України.

“Новая газета. Європа”:

– Батьки вимагають не відправляти моряків до зони бойових дій.

У своєму листі до військової прокуратури Севастополя, Комітету солдатських матерів та до уповноваженого з прав людини підписанти повідомили, що строковиків досі не перевели на сушу — всупереч обіцянкам.

За даними батьків, вони утримуються на сторожовому кораблі “Ладний”, який було введено в експлуатацію у 1981 році. Рідні матросів стверджують, що корабель потребує ремонту та не дуже придатний для походів.

За деякою інформацією від російських військовослужбовців сторожовий корабель “Ладний” має вийти в море приблизно 30 червня для участі у бойових діях.

У листі сказано, що зараз на кораблі перебувають 49 строковиків з крейсера “Москва”. Багато хто з них не хоче знову брати участь у війні.

“Наші діти, військовослужбовці строкової служби, вже були неправомірно задіяні в СВО на крейсері “Москва”, отримали бойові психічні травми внаслідок катастрофи. Ми вважаємо неприпустимим нове залучення до участі в бойових діях, тих, хто пережив психологічно травмуючу ситуацію”.

У Росії батькам матросів підбитого крейсера “Москва” пропонували добровільно визнати синів “померлими внаслідок катастрофи”, при цьому не зараховуючи їх до учасників бойових дій.

Андрій Власенко