Україна виграла битву за Київ, російські війська відтіснили від Харкова, відчувалася болючість санкцій, Захід дивував своєю єдністю, і писали, що путін хворий і йому недовго залишилося.

Але минуло кілька тижнів, і москва задіяла на Заході вже у своїй інформаційній війні проти України всіх таємних агентів. Тут понеслося макронівське «Ми не маємо принижувати…», зазвучав голос 99-річного Кіссинджера, до того ж угорці примудрилися послабити удар останнього пакету санкцій ЄС. Тепер вже говорять про те, що війна триватиме довго.

Європа продемонструвала своє слабке місце — енергоносії

Європа здригнулася, і путін зрозумів, що має козир. Європа показала, що не може обійтися без російських енергоносіїв, і путін обмежив постачання газу, посилаючись на несправність турбін Північного потоку. Можливо, путін побачив, що Європа почала швидко наповнювати свої газосховища і швиденько став гальмувати їхню прудкість. Йому потрібно зберегти енергетичний важіль тиску на Європу, бо:

а) Він думає, що захопить весь Донбас, Запорізьку та Херсонську області й Україна восени буде змушена піти на мирну угоду. А для цього йому потрібно мати можливість використати енергетичний козир, аби змусити Європу підштовхнути Україну до капітуляції.

б) Путін іде ва-банк — планує довгу війну та захоплення максимуму українських територій. Скорочення постачання енергоносіїв — лише частина зусиль, вживаних для виснаження Європи й України.

Припускаю, що все обернеться інакше.

Імовірно, до наступного року Європа значно позбавиться залежності від російських енергоносіїв

А це означає, що максимальний тиск путін здійснюватиме взимку. Після цього російський газ вирушить за російським військовим кораблем.

До того ж путін бере до уваги результат парламентських виборів у Франції, проміжні вибори у США, а потім і можливість появи Дональда Трампа на політичному горизонті. У зв’язку з цим Заходу треба випередити путіна, посиливши вже зараз на нього тиск.

Тімоті Еш, британський експерт з питань України (НВ)