Підрозділ українських Сил спеціальних операцій виконує диверсійні завдання на території РФ, зокрема зі знищення складів боєприпасів і сховищ нафти.

The Times з посиланням на коментарі неназваного офіцера української розвідки й двох 25-річних сержантів підрозділу ССО з позивними “Двадцять Другий” і “Красень”

розповіли журналістам The Times про це.

Самі бійці не назвали цілі своїх прихованих операцій у глибокому тилу російських окупантів, але журналісти зробили висновок, що вибухи на складах зброї й нафтобазах в Росії радше за все пов’язані з діями українського спецназу.

І “Красень”, і “Двадцять Другий” беруть участь у бойових діях проти російських військ із початку гібридної війни на Донбасі 2014 року. Вони пройшли тривалий вишкіл, аби стати бійцями ССО.

Пряма мова Красеня: “Росіяни так і не спроможні збагнути, як це стається, вони не можуть повірити, що ми можемо бути там.

Українські гелікоптери пізно вночі, пересуваючись низько над землею, доставляють бійців українського спецназу на територію РФ. У цих операціях задіяні військовослужбовці 10 загону спеціального призначення під назвою “Шаман”.

Спецпризначенці із цього загону мають навички із здійснення диверсійно-розвідувальних операцій у тилу противника. Вони зокрема мають навички підводного плавання, гірського бою й повітряного десантування.

Ці бійці займаються також навчанням й інструктажем новобранців, передусім у вишколах з військової тактики. Мобілізовані часто мають високий бойовий дух, але їм бракує належного спорядження й зброї, тож спецназ бере на себе їхню підготовку з виживання на полі бою.

Спецпризначенцям доводиться допомагати мобілізованим на передовій, які не витримують психологічного тиску від постійного бомбардування артилерії й авіації. Інколи їм доводиться займатися налагодженням евакуації поранених на полі бою й налагодженням каналів зв’язку та ліній постачання, допоки новосформовані підрозділи не візьмуться за це власноруч.

Обидва бійці в розмові з журналістами подякували західним партнерам за надане озброєння, техніку й спорядження, але додають, що попри все озброєння й техніки бракує через високу інтенсивність бойових дій. Передусім бракує військового автотранспорту, важкої бронетехніки й NLAW.

Співрозмовники скаржаться, що інколи їм доводиться жертвувати чимось, бо спорядження швидко ламається. Вони намагаються впритул підібратися до росіян в окопах і тилу, але зношене спорядження інколи дуже шумить, коли їм доводиться плазувати по землі.

Видання New York Times зі своїх джерел дізналося, що в Києві діє низка агентів ЦРУ США, які передають таємні дані українському керівництву, а спецназівці з різних країн НАТО допомагають координувати маршрути перевезення західного озброєння з тилу до передових загонів ЗСУ.

Андрій Власенко