Руйнівні 52 ракетні удари за одну ніч 25 червня – це рекорд війни. Кажуть, що посилення обстрілів може бути пов’язане з помстою за активні дії України на Чорному морі та з постачанням ЗСУ сучасної зброї. Але військові вважають, що це тактика нового командувача так званою “рашистською спецоперацією”.

Бо за даними британських спецслужб керує війною в Україні, тепер командувач ВКС РФ генерал Суровікін. Він змінив генерала Дворнікова, який не виправдав довіри особисто путіна і виявився “банальним алкашем”, а не геніальним полководцем. Хоча саме він вперше застосував в Україні тактику випаленої землі.

Тепер на його місці командувач пвітряно-космічними силами РФ – Сергій Суровікін. Людина – жорстока і корумпована, як і всі, хто біля керма рашистської армії. Ракетним бомбардуванням новий командувач, ймовірно, хоче показати свою ефективність.

Йому добре відомо, що старі ракети, масово випущені по містах України, не досягають цілей, але це не зупинило його віддати команди на пуск. Тому й били смертоносні заряди Х-22 по мирній інфраструктурі та житлових будинках. Військові експерти вже пишуть, що це може бути свідома терористична акція з метою залякування мирного населення.

Як відомо, ракети запускалась з території Білорусі, акваторії Чорного та Каспійського морів. Зі стратегічних бомбардувальників та пускових установок.

Воєнні злочини російської окупаційної армії проти України вже фіксуються тисячами міжнародними правниками. І з кожним днем їх стає все більше і вони стають цинічнішими та антигуманнішими. І відповідь на запитання чому – очевидна. Військами росії керують бандити і терористи. Адже новий командувач Суровікін мотав термін за незаконну торгівлю зброєю. Він, певно, один із найодіозніших путінських генералів. Результати його участі у Сирійській війні потрапили у доповідь Human Rights Watch “Все життя в Ідлібі – мета”.

“Наступ супроводжувався десятками артилерійських та авіаційних ударів по цивільних об’єктах та інфраструктурі, що порушували закони та звичаї війни. Постраждали житлові будинки, школи, медичні установи та ринки – місця, де живуть, працюють і навчаються цивільні люди. По населених районах застосовувалися касетні та запальні боєприпаси невиборної дії та бочкові бомби. В результаті загинуло як мінімум 1 600 цивільних осіб, було пошкоджено або знищено цивільну інфраструктуру, оціночно 1,4 млн осіб були змушені залишити свої будинки”, – йдеться в цій доповіді.

Тоді Суровікін командував спецоперацією в Сирії. Але під суд, не потрапив. Навпаки, Путін вручив йому Героя Росії. І ось тепер історія повторюється в Україні. І схоже масштаби наслідків рашистських нелюдів цікавлять такі ж самі. І вже є результат прильот у понеділок двох рашистських ракет по торговому центру в Кременчузі. Скільки ще тисяч мирних українців треба вбити, щоб світ, нарешті, зупинив кремлівських бандитів?

До речі, у 2012 – 2013 роках Суровікін був переведений на Далекий Схід спочатку начштабу, потім – командувачем військ Східного військового округу. Буряти та якути, які з’явилися на Донбасі 2014 року та звірствували в Бучі 2022 – з цього округу.

В біографії командувача ще багато моментів, від яких волосся стає дибки:

У 1991 році під час антигорбачовського путчу  він, будучи ще капітаном, який командував батальйоном Таманської дивізії, особисто розчавив на бронетранспортері трьох пікетувальників під будинком уряду РФ. Пізніше тим трьом пікетувальникам посмертно дали звання Героїв Радянського Союзу. А Суровікіна відправили до Матроської тиші на 7 місяців.

У 2011 році Суровікін претендував на посаду голови військової поліції ЗС РФ. А тодішній міністр оборони йому у призначенні відмовив, мотивуючи тим, що у Суровікіна була судимість. У 1995 році, як з’ясувалося, майор Суровікін торгував зброєю та боєприпасами, не маючи на те дозволу. Щоправда, він відбувся легко, у стилі 90-х: позбавлення волі на рік умовно…

Офіційно про призначення Суровікіна нічого не повідомляється. Та це й не дуже важливо. Заміна одного генерала іншим навряд чи вплине на перебіг війни. Тим більше, що Суровікін вже давно бере участь у керівництві воєнними діями де-факто.

Проте сам факт заміни вказує на те, що у путіна знову змінюють тактику. Очевидно, є  ймовірність того, що Росія спробує почати наступ на Чернігів, Суми та Київ.

Кремль намагається змусити самопроголошеного керівника Білорусі Лукашенка взяти участь у воєнних діях проти України. У такому разі Білорусь та РФ можуть завдати ударів одночасно по кількох північних областях країни.

Сергій Бойчук