Прокурором Вінницької обласної прокуратури погоджено письмові повідомлення про підозру членам організованої злочинної групи, які шахрайським шляхом заволоділи коштами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Ось що повідомляє пресслужба прокуратури Вінницької області:

– За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури та оперативного супроводу управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України слідчими слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області повідомлено про підозру 5 членам організованої злочинної групи, які шляхом обману упродовж 2020 року заволоділи 2,7 млн грн Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, видаючи сторонніх осіб у банках-агентах Фонду як дійсних фізичних вкладників неплатоспроможних банківських установ (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, 5 учасників стійкого злочинного об’єднання, володіючи інформацію з Реєстру відшкодування вкладникам для здійснення виплат, підшукували сторонніх осіб, підробляли документи дійсних вкладників, перед якими у банків є фінансові зобов’язання, та за грошову винагороду направляли цих осіб до банків – агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, де вони отримували грошові кошти, які призначалися для вкладників.

У кримінальному провадженні проводяться слідчі дії для встановлення всіх обставин вчинення злочинів.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів перед судом, членам організованої групи загрожує покарання за ч. 4 ст. 190 КК України у виді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Андрій Власенко