Як уже повідомлялось, зараз українські жінки-військовослужбовці отримують чоловічу форму, яку необхідно пристосовувати до особливостей жіночого тіла. Справа в тому, що жіночої військової форми в Україні немає, придбати її можна лише за кордоном або ж виготовити самостійно на індивідуальне замовлення.

У зв’язку з цим депутатка Київради Ірина Никорак запускає виробництво військової форми для жінок. Нарешті буде вирішено проблему забезпечення військовослужбовців жіночою військовою формою. Адже зараз у складі Збройних сил України – понад 50 тисяч жінок. З них понад 3 500 – старші офіцери. Жінки служать у тилу, на передовій, у танкових військах, медицині, аеророзвідці, артилерії. Також вони можуть бути командирами підрозділів. Але всі вони носять чоловічу військову форму.

Як зазначає депутатка, комфортна та функціональна амуніція – це базова потреба для кожного військового незалежно від статі. Однак жіночої військової форми в Україні немає, придбати її можна лише за кордоном або ж виготовити самостійно.

«Жінкам видають чоловічу військову форму без урахування жіночої фізіології. Майже 90% жінок змушені підшивати форму, якщо вони мають таку можливість в умовах повномасштабної війни. Необхідно забезпечити наших захисниць комфортною і функціональною військовою формою», – підкреслила депутатка. Вона додала, що її проєкт Arm Women Now уже виготовив лекала для пошиття жіночого одягу на території України.

Ірина Никорак повідомила, що організовує благодійні аукціони, а зібрані кошти використовує на відшив форми хоробрим захисницям нашої держави. Лоти безоплатно надають відомі українські спортсмени, музиканти та публічні діячі.

Галина Скоропад