70 дипломатів рф, звинувачених у шпіонажі та пропаганді, вже вислані із Болгарії.

Два російські урядові літаки взяли на борт 70 висланих з Болгарії дипломатів та їхні родини в неділю і вилетіли з Софії до Москви.

За даними болгарської преси, загальна кількість пасажирів, які покинули країну, становить понад 180 осіб.

Треба відмітили, що вони всі ці роки розвернули тут потужне проросійське лоббі.

Бо чи не у кожному місті тут є так звані «рускі центри». Широко транслювались всі канали роспропагандосТВ.

Чи не в кожній  православній церкві є щось з символами рф. Від коврів до ікон.

В головах багатьох болгар вже роками домінує думка, що росіяни їхні визволителі.

Бо всім відомо, що за часів Османського іга тут вирізали більше 3-х мільйонів болгар через православну віру.

І це єдиний народ у світі який коли каже так, махає головою ні.

Бо це пішло в болгар звідти – коли приставляли ножа до горла і запитували:

– Ти християнин?

Якщо болгарин махав головою, що так. Він приймав миттєву смерть.

Тому священники благословили всіх казати  так подумки, а махати головою, що ні.

Але саме в формуванні іміджу, що це одна рф їх звільнила під час війни є недопрацюванням української дипломатії попередніх років.

Бо ж потрібно було вести просвітницьку роботу про те, що серед визволителів в першу чергу були українці, білоруси, молдавани. Бо ж їх визволяла ціла імперія. До якої входили ці народи.

Так чи інакше, але і Болгарії попри шаленний спротив проросійських політиків, таки дозріла випровадити з країни дипломатів, хто займався далеко не дипломатією.

Вчора всі ЗМІ Болгарії транслювали як дипломати прибували демонстративно в футболках  Путлера до аеропорту.

Два російські урядові літаки взяли на борт 70 висланих з Болгарії дипломатів та їхні родини в неділю і вилетіли з Софії до Москви.

За даними болгарської преси, загальна кількість пасажирів, які покинули країну, становить понад 180 осіб.

Минулого четверга Болгарія оголосила персонами нон грата 70 російських дипломатів, що стало найбільшою висилкою з тих пір, як Велика Британія вислала 105 радянських дипломатів під час холодної війни в 1971 році.

Як повідомляється, не всі 70 висланих осіб є дипломатами, деякі з них є технічним персоналом, таким як кухарі, водії або садівники.

Серед висланих російських дипломатів, які вирушили до Москви, був і другий номер російського посольства Філіп Воскресенський, який заявив, що жоден із росіян “висланих незаконно, нахабно” не працював проти Республіки Болгарія.

“Ніхто не може зіпсувати російсько-болгарські відносини, ніхто”, – сказав Воскресенський, виступаючи в аеропорту.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Болгарія звела “до мінімуму, навіть до нуля” можливість функціонування російського посольства в Софії.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко попередив, що Москва повинна вирішити, зберігати чи закривати російську дипломатичну присутність у Болгарії.

Нагадаємо, минулого тижня прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков оголосив про вислання з країни 70 працівників російського посольства через те, що вони займалися шпигунською діяльністю.

Росія після цього висунула ультиматум, у якому містилася погроза закрити російське посольство, якщо Софія не скасує висилку до полудня п’ятниці.

Петков відхилив російський ультиматум, заявивши, що поведінка Росії неприйнятна.

Якщо чесно, то попри симпатії, які залишаються в якоїсь частини болгар до рф, як «визволительки», росіян набагато більше цікавить ця країна. Особливо її морські курорти. Вони вклади туди чимало коштів, купуючи нерухомість. Але зараз в еміграційних центрах черги бажаючих жити тут на ПМП. Тоді як болгари в рф не поспішають.

Тому закриття посольства однозначно вдарить більше  по рашистам, аніж болгарах.

А нерухомість в Болгарії, через війну в Україні, принаймні на Сонячному березі, Святому Власі і інших містах півдня Болгарії зросла в ціні  і житло розкупляють дуже швидко саме українці.

Саме в Болгарії зараз перебуває дуже багато біженців із Вінниці.

Тетяна Квасюк