Відповідний лист надіслали Вінницькій обласній раді. Але думки фахівців та депутатів як представників громади розділилися: одні вважають, що така реорганізація не на часі. У профільному департаменті впевнені, що університетська клініка вкрай важлива.

Постійна комісія з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та ветеранів днями розглянула міністерське звернення. І ось як щодо цієї ідеї висловилися:

– Лікарня ім. М. І. Пирогова є багатопрофільною високоспеціалізованою лікувально-профілактичною установою, яка обслуговує спільні потреби територіальних громад з надання мешканцям Вінницької області третинної медичної допомоги, є опорним закладом охорони здоров’я у госпітальному окрузі Вінницької області та центром його спроможної мережі, — повідомила заступниця начальника управління соціально-гуманітарної політики виконавчого апарату Вінницької обласної Ради Надія Марусяк.

Надія Марусяк пропонує забезпечити розвиток уже існуючої університетської клініки на базі Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, бо це не потребує змін у мережі закладів охорони здоров’я по госпітальному округу.

– Обласна рада як власник ефективно справляється з покладеними на неї повноваженнями й завданнями, обласна лікарня ім. Пирогова є однією з кращих в Україні, — вважає заступник голови постійної комісії Ярослав Хребтій.

— Крім жителів Вінниччини, до нас приїжджають лікуватись й іноземці. Ми — за розвиток закладу, за надання нашим пацієнтам допомоги на високоякісному, європейському рівні, ми — за адекватне фінансування. Але зараз, коли в країні війна, коли в Україні 148 закладів охорони здоров’я зруйновані вщент і 600 — пошкоджені, основні державні ресурси будуть витрачатися на їхнє відновлення.

Заступник голови обласної ради Ігор Івасюк переконаний, що без економічного обгрунтування цього питання немає про що дискутувати:

– У листі МОЗ не бачимо ні економічного обґрунтування, ні бізнес-плану, ні бачення мі­ ні­ стерством майбутнього лікарні. А наша обласна лікарня — сучасний заклад світового рівня, яким ми пишаємось! Знайти найближчим часом додаткові видатки на розвиток уні­ вер­ си­ тетської лікарні буде складно, — впевнений Ігор Івасюк.

А ось як прокоментувала ідею МОЗ директор департаменту охорони здоров’я та реабілітації Ольга Задорожна:

– Такі листи від МОЗ отримали усі області, де є медичні університети. Питання створення університетської клініки на базі ВОКЛ назріло вже давно – одна територія з ВНМУ, єдиний медичний простір. Всі працівники дорослих клінічних кафедр – працівники ВОКЛ. Між університетом і клінікою прописані договори про співпрацю. Всі випускники ВНМУ традиційно працевлаштовуються в лікарні Пирогова, а консультантами лікарні є професори, кандидати медичних наук, доценти клінічних кафедр.

Університетська клініка – це клініка майбутнього. В жодній країні не існує поняття «обласна лікарня». Натомість університетська клі­ ніка – це багатопрофільна лікарня регіонального рівня. За інформацією НСЗУ, жоден пакет з лікарні не буде знятий, натомість вони отримають підвищувальні коефіцієнти за навчальний процес. Лікарня отримає подальший поштовх для розвитку та вкладання інвестицій міжнародних донорів та Європейського Союзу. Саме за такими лікарнями майбутнє і саме таким закладам надаватиметься пріоритет з виділення додаткових коштів на розвиток.

Після створення університетської клініки кадровий склад та матеріально-технічна база визначається МОЗ України, оскільки клініка переходить в його пряме підпорядкування. Власником лікарні стає Міні­ стерство а не обласна рада. Комунальні послуги оплачує держбюджет. Оскільки лікарня обслуговує не тільки жителів Вінницької області, а й всієї України – вона екстериторіальна. Це буде економія коштів обласного бюджету. У 2022 році на утримання ВОКЛ з обласного бюджету передбачено 32 015,4 тис. грн.

А директор «Пироговки» Олександр Жупанов переконаний, що в лікарні створені усі умови для медичного вузу, налогоджена тісна спів­ праця як з професорсько-викладацьким складом ВНМУ, так і зі студентами. І тому поки не розуміє доцільності щось змі­ ню­ вати.

– Виділили 3000 кв. м площі для університету, томущо лікарня є клінічною базою, тут працюють 12 кафедр та курсів університету. Все налагоджено! А що таке університетська клініка і як вона має працювати — поки не відомо, бо в Україні ще такої немає, це західний досвід.

З часом, можливо, його й потрібно переймати, але чи доцільно зараз — під час війни та навіть після. Клінічну лікарню мають фінансувати з державного бюджету, а ми прекрасно розуміємо, що основні витрати зараз — на оборонну сферу та в подальшому на відбудову зруйнованих міст і сіл України.

Олександр Жупанов, як і депутати профільної комісії облради, вважають, що зараз не на часі такі реорганізації.

Людмила ПОЛІЩУК