Сергій уже понад 20 років сумлінно несе службу на державному кордоні.

Ось що про нього розповіли побратими із Могилів-Подільського прикордонного загону:

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, не задумуючись, разом з побратимами Сергій відправився захищати країну від російського агресора.

До війни, у вільний час від служби, прикордонник активно вивчав історію. Об’єднавшись з однодумцями у селі Серебрія на Вінниччині, вони створили громадську організацію «Парус» та історичний музей у колишньому військовому доті на березі Дністра.

Тривалий період дот був у занедбаному стані. Разом з місцевими мешканцями Сергію вдалося розчистити всю підземну

«галерею», а це – 59 кімнат, майже кілометр підземних лабіринтів із запасним виходом. Дот був збудований у 30-х роках минулого століття. Це одна із найдовших в Україні оборонних точок часів Другої світової війни.

Підземелля відкрили для відвідувачів. Колишню цитадель перетворили на екскурсійний об’єкт. Коли випадала нагода у вільний час, Сергій сам проводив екскурсії. У 2018 році до 100-річчя прикордонної служби України на пагорбі Дністра, поблизу дота, вперше було організовано проведення міжнародного фестивалю військово-історичної реконструкції «Жива історія: Серебрія 1941».

Сергій вже понад два десятки років досліджує тему охорони кордонів Наддністрянського краю, працював з архівними документами, збирав спогади старожилів, шукав інформацію в бібліотеках та інтернеті. Також військовослужбовець  є членом Міжнародної асоціації фортифікаторів України.

– Я вірю, що ми звільнимо, вичистимо нашу країну, як той дот, квадрат за квадратом, і зробимо її ще кращою, – каже Сергій. – Нині це головна справа кожного у нашій країні, і ми не відступимо.

За вагомий особистий внесок у розвиток Вінниччини Сергія нагороджено Почесною відзнакою «За заслуги перед Вінниччиною».

Пишаємося нашими Героями, чекаємо з Перемогою!