Вінницька міська рада як новий власник вказала на численні порушення після перевірки. У лікарні ж вважають, що Кривов’язу не можуть пробачити пікети проти приєднання колись районної лікарні до міста.

У чому конфлікт — з’ясовувала наша кореспондентка.

Минулого тижня на сайті  Вінницької міської ради було оприлюднено розпорядження міського голови Сергія Моргунова про звільнення головного лікаря КНП «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня». Причина: «систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором».

У документі вказано: за результатами перевірки з’ясувалося, що з січня по червень 2022 року включно головним лікарем здійснювалась передача приміщень комунальної власності в користування третім особам без укладання договору оренди та без згоди Органу управління і Власника комунального майна, що призвело до значних втрат фінансових і матеріальних ресурсів у частині недоотримання доходів бюджету Вінницької міської територіальної громади від плати за оренду приміщень комунальної власності.

Також перевіркою встановлено, що всупереч вимогам кошти бюджету Вінницької міської територіальної громади, які були виділені лікарні на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, використовувались на оплату спожитих комунальних послуг та енергоносіїв третіми особами: АТ «Правекс банк» та Вінницька міжрайонна МСЕК, з якими відсутні договори оренди приміщень та договори відшкодування комунальних послуг, що призвело до незаконних витрат бюджету Вінницької міської ТГ на оплату спожитих комунальних послуг та енергоносіїв третіми особами.

Напередодні звільнення Кривов’язу дали дві догани. Текст догани від 17.06.2022 р. № 65/р «Про оголошення догани Кривов’язу О.Л.» також опубліковано на сайті міської ради. Тут вказано про: «неправомірне прийняття рішення про проведення диференціації заробітної плати. На підставі цього рішення з січня по травень 2022 року включно деяким працівникам підприємства, розміри заробітної плати яких на момент нарахування перевищували розміри мінімальної заробітної плати, проводилась диференціація заробітної плати шляхом виплати щомісячної премії».

Крім того, в документі йдеться, що головний лікар не забезпечив достовірний облік виконуваної роботи і бухгалтерського обліку витрат на оплату праці медичних працівників, які були залучені до надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 у встановленому порядку. Це призвело до зайвого нарахування доплат медичним працівникам.

Також у догані говориться про невиконання вимог постанови Кабінету Міністрів щодо забезпечення нарахування заробітної плати медичним працівникам лікарні у підвищеному розмірі, що призвело до виплати не в повному розмірі заробітної плати окремим медичним працівникам.

На підставі доповідної записки директора департаменту охорони здоров`я міської ради О.В. Шиша, розпорядження міського голови від 17.06.2022 року №65/р «Про оголошення догани Кривов’язу О.Л.», 4 липня головного лікаря КНП «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня» звільнено з посади.

Нашому кореспонденту вдалося поспілкуватися з деякими медиками лікарні. Вони просили не називати їх, бо бояться, що завтра підуть за Кривов’язом… Ось що вони повідомили:

– Яка тут оренда приміщень, ви самі можете побачити — пів метра для банкомату і кілька метрів для лавки з пиріжками. А МСЕК та архів Вінницького району — це державні організації, їх просили переїхати, але було нікуди. То за це звільняти? Подивіться, що робиться в інших лікарнях Вінниці, де директори, начмеди, завідувачі відділеннями відкрили свій сімейний бізнес: клініки, лабораторії, аптеки. То цього чомусь ніхто не бачить?! — обурюється медсестра одного з відділень.

– Ковідні премії не так розподілив? Наші анестезіологи отримували дуже кругленькі суми! Їх і інших лікарів ніхто не ображав копійкою. Так, Кривов’яз з ковідних грошей доплатив водію, бо він по 5 трупів за день вивозив… Доплатив дівчатам з пральні, бо вони багаторазові костюми прали… Доплатив сантехніку, електрику, бо хлопці не раз заходили в ковідні відділення і ремонтували, що потрібно. У Леонідовича було все по-людськи. До нього в кабінет завжди двері були відкриті як для пацієнтів, так і для усіх співробітників. От за своє людське і постраждав, — впевнена інша.

– Що Кривов’яза звільнять — це було лише питання часу. Бо як новий власник міг пробачити протести проти передачі лікарні у місто? Головний добивався, що наш заклад став опорною лікарнею! Хотів, щоб населення Вінницького району залишилося зі своєю ЦРЛ, бо люди тут були, як вдома… У колективі розуміли тоді і розуміють зараз, що лікарня вже не буде такою, як раніше. Нас за лічені дні переобладнали під ковідний медзаклад. Привозили найважчих пацієнтів… Ми вистояли. Але що буде далі — невідомість. Бо вже втратили дитяче, пологове відділення… Сокира нависла над гінекологією, ЛОР та іншими відділеннями… Люди в розпачі… — кажуть колеги.

Самого Олександра Кривов’яза у лікарні не було. Сказали, що головлікар ще раніше пішов на лікарняний. Телефоном він повідомив, що вважає свої догани і звільнення незаконними

– Першу догану мені дали на мій день народження, я вже опротестував її у суді першої інстанції. Другу, яка символічно припала на День медика, ще не вирішив, чи буду опротестовувати. Як і звільнення. Бо суди можуть тривати роками… Нехай колеги і пацієнти підтвердять, що я для цієї лікарні робив все, що в моїх силах. Ремонт — майже у всіх відділеннях стаціонару, перекрили дах, залучав допомогу з-за кордону…

Поліклініка була на «первинці», то там не встигли нічого зробити. Та ще й ковід забрав багато сил і здоров’я. Можливо, коли був на лікарняному, чогось і не догледів у бухгалтерських питаннях. Але я розумію основну причину звільнення, і вона — не в цифрах…

Людмила ПОЛІЩУК