Чоловік починав із прикордонної служби, потім мав контракт у ЗСУ. Захищав Україну у 2014-2015 роках. До війни був приватним підприємцем, займався енергетикою та зв’язком.

– Можна сказати, що я був до цього готовий, очікував вторгнення. Речі у мене уже були зібрані. Прокинувся, здзвонився із побратимами. Вирішили зібратися в частині і звідти уже буквально через годину вирушили на завдання. Наш профіль — здобуття інформації на полі бою або на можливих полях бою. Тому що розвідка — це очі і вуха бойового організму.

Обрав розвідку, бо у мене були до цього навички

Дуже важливо ділитися своїм досвідом із недосвідченими розвідниками, які лише розпочинають цей шлях. Специфіка цієї професії настільки тонка і має багато нюансів. Все неможливо продумати наперед, але ми маємо до цього прагнути і тренуватися, — розповідає військовослужбовець.

За його словами, більшість людей бачать у розвідці певну військову романтику, виходи в тил противника. Але війна не ведеться по підручнику, вона еволюціонує, змінюється. Зараз це війна артилерії.

– На даний час тероборона бере безпосередню участь у боях. Якщо здебільшого може панувати думка, що тероборона — це лише блокпости по мирних містах, то вони дуже помиляються. Нещодавно було прийнято закон, який дозволяє теробороні брати участь у бойових діях. Здебільшого готові, тому що 30-40% хлопців – це ті, хто пройшов попередні роки цієї війни. Хлопці вмотивовані, можливо, трішки недосвідчені, але їхня мотивація багато значить. Вони прагнуть набувати знань, навичок і ефективно виконувати своє завдання, — впевнений розвідник.

Єдине, про що військовий шкодує, то це родина

– Дуже важко без неї. Але варто розуміти, що неможливо здобути перемогу, якщо чимось не жертвуєш. Для мене перемога — це свобода для моїх дітей. Це спокій, можливість жити не за чиїмось наказом, забирати собі свою владу, мати суверенність громадянина,— каже захисник.

Ось такі вони — наші герої! З такими захисниками Перемога буде за нами!

Каріна МАЄВСЬКА