15 липня святкується давнє слов’янське свято – День Берегині, яке має особливі традиції. Цього дня наші предки виконували спеціальні обряди для залучення сімейного щастя та здоров’я.

Хто така Свята Берегиня?

Берегиня у давньослов’янській міфології вважалася найбільш загадковою богинею. Вона символізує два початки – чоловічого та жіночого, водного та земного, природи та людини. Згідно з легендою Берегиню завжди супроводжували вершники яскравого кольору, які були символом сонця.

Селяни зверталися до Берегині, якщо потрібна була допомога в сільськогосподарських справах. А в період визрівання хлібів її просили зберегти урожай та посіви. Також вона допомагала рибалкам, наділяла трави та рослини лікарськими властивостями, захищала від хвороб домашню худобу.

Давні слов’яни вірили, що Берегиня є захисницею домашнього та сімейного вогнища, а тому її просили вберегти всіх членів сім’ї та захистити житло від нечисті, хвороб чи бід.

На честь Берегині наші предки 15 липня садили у дворі берізку, адже саме з цим деревом асоціювали богиню. А якщо такої можливості не було, просто йшли в ліс, шукали це дерево та намагалися міцно обійняти його і постояти кілька хвилин. Так захищали себе від хвороб.

Також вірили, якщо закохані хлопець та дівчина зізнаються цього дня у почуттях один до одного, значить, вони довіку будуть разом. 15 липня часто грали весілля, адже існувало повір’я, що тоді все сімейне життя буде сповнене романтичних почуттів. Берегиня допомагала і вагітним жінкам. Їм для швидких пологів потрібно було потримати під ліжком 15 липня гілки берізки.

Особливо сильно День Берегині шанували жінки

Вони часто просили богиню, щоб вона послала їм успіх у романтичних справах, допомогла знайти хорошого нареченого, зберегти сімейне щастя на довгі роки.

В цей день потрібно було прокинутися вдосвіта, взяти нове біле простирадло та піти до місцевої водойми. Щоб обряд був дієвим, там в цей час ніхто не повинен купатися. Потім потрібно було зайти у воду, тричі окунутися з головою та промовити: “Свята Берегиня, у твої води я пірнаю і від всіх хвороб позбавляюся. На глибокому дні вони осядуть, з густими водоростями переплетуться, а до мене довіку не повернуться”. На березі людина обов’язково обтиралася простирадлом. Вночі його потрібно було застелити на ліжко і так лягти спати.

Виконувався також обряд для сімейного щастя

Для цього ритуалу брали новий вишитий рушник, який рано вранці в День Берегині виносили на вулицю та клали на траву. Дуже важливо, щоб вона ще була мокрою від роси.

Рушник залишали на півгодини, а потім протирали ним обличчя. Після цього вішали рушник на гілці берези і давали просохнути. Так дерево зможе передати йому свою енергію. Рушник зберігали вдома окремо від інших. Він вважався оберегом сім’ї.