Тоді три російські ракети типу «Калібр» влучили по середмістю Вінниці. Дві сотні людей постраждали, 25 людей загинуло. Представники іноземних країн зустрілись з керівниками міста та області, обговорили шляхи усунення наслідків руйнувань після терористичного акту російського агресора.

Також делегація побувала на місці трагедії та вшанувала пам’ять жертв російського ракетного удару.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов звернувся до представників іноземних держав та розповів про наслідки теракту.

«Сьогоднішня зустріч – це демонстрація того прикладу, що вся демократична спільнота підтримує і Україну, і зокрема місто Вінницю, у війні з російським агресором.

14 липня 2022 року – трагічний день. Хочу розповісти про місце, де стався теракт. Площа Перемоги є однією із центральних площ Лівобережжя Вінниці. Тут знаходиться пересадковий вузол громадського транспорту. Поруч – одна з головних торговельних вулиць міста Вінниці – проспект Коцюбинського. Від цієї площі за 1 кілометр 800 метрів знаходиться залізничний вокзал. За 800 метрів – Центральний ринок.

Буквально за 100 метрів – пологовий будинок. Трішки нижче – педагогічний університет. За культурним центром, який усі називають буцімто «військовим об’єктом», за 200 чи навіть 100 метрів знаходиться великий торговельний центр. Навпроти – швейна фабрика. Тож поруч ніяких військових об’єктів у радіусі 2 кілометрів взагалі немає», – пояснює Сергій Моргунов.

Очільник Вінницької громади додає, що того дня по місту влучили 3 ракети. Пошкоджено 8 об’єктів соціальної структури, два дитячих садочки, початкова школа, поліклініка, пологовий будинок. Цей удар завдав великої біди і для багатоповерхових житлових будинків, а їх – 85. Зроблено дослідження 855 квартир, де потребується заміна вікон. На п’яти будинках треба замінювати дахи. Внаслідок теракту від рук рашистів загинуло 25 людей, троє з них – це діти.

Під час зустрічі свою підтримку Вінниці висловив Посол Франції Етьєн де Понсен, який відвідував Вінницю раніше.

«Одразу, як ми з колегами почули про те, що відбулось у Вінниці, зрозуміли, що є необхідність приїхати та побачити ситуацію на власні очі на площі, де це відбулось. Висловити співчуття, висловитись про допомогу, почути ваші потреби щодо допомоги. Зрозуміло, що така терористична атака не має жодного виправдання. Це абсолютно терористична атака проти цивільного населення, яке жило нормальним, звичним життям. На жаль, ми розуміємо, що така подія може статися будь-де в Україні. Ми хотіли приїхати і висловити слова підтримки та співчуття вінничанам», – зазначає Посол Франції Етьєн де Понсен.

Приїхав і Посол Швейцарії Клод Вільд, який з перших днів російського нападу підтримував Вінницю, а за його підтримки місто отримало допомогу від Швейцарської гуманітарної місії.

«Ми це ніколи не приймемо, ми не приймали цього ані вчора, ані сьогодні, і це не буде прийнято і завтра. Я хотів би подякувати керівникам міста та області за вашу миттєву реакцію на події, які відбулись. Оскільки без належного реагування відповідних служб ця кількість жертв, яка є, була б значно більшою. Наразі ми маємо докласти всіх зусиль для того, щоб допомогти вам відбудуватись. Я знаю, що ці роботи вже розпочались, і я думаю, що ви надасте відповідну інформацію і ми зможемо прискорити те, що вже відбувається», – каже Посол Швейцарії Клод Вільд.

Посол Бельгії Петер ван дер Вельде наголошує, що країни-члени Європейського Союзу мають усіма силами допомагати Україні побороти ворога і здобути перемогу.

«Я хочу підкреслити, що мені надзвичайно прикро, що власне перший візит, який я здійснюю поза межі Києва, відбувся до вашого міста через такі складні обставини. Я маю надію, що за допомогою і підтримкою міжнародної спільноти і зокрема допомогою Європейського Союзу ми разом зможемо допомогти Україні завершити цю брутально-агресивну агресію росії проти України», – говорить Посол Бельгії Петер ван де Вельде.

Під час зустрічі виступила і Посол Хорватії Аніца Джамич та Посол Словенії Томаж Менцін. Вони одноголосно стверджують, що винні у цьому терористичному акті мають бути покарані.

«Словенія надзвичайно шокована новинами з Вінниці. Будь-який воєнний злочин, який відбувся в Україні – він має бути покараний. І відповідальні, і ті, хто їх скоїв, мають бути притягнуті до відповідальності. Словенія буде надавати підтримку Україні у всьому, чого Україна буде потребувати, і ми всі висловлюємось проти цієї страшної невиправданої агресії», – каже Посол Словенії Томаж Менцін.

«Оскільки я походжу з Хорватії – це вже друга війна у моєму житті. Ми через все це проходили 30 років тому, тож побачити це ще раз – надзвичайно емоційно. Хорватія надаватиме допомогу із відновлення міста Вінниці і області», – говорить Посол Хорватії Аніца Джамич.

Після зустрічі посли країн Європейського Союзу та Ізраїлю відвідали місце, де стався теракт, аби на власні очі побачити звірства росії проти українців.

«Будинок офіцерів 1940 року, також тут є будівлі 1953 року, 1956 року, а також будівлі, які пережили дві світові війни, але не пережили російського нападу. Хочу сказати, що Будинок офіцерів у Другу світову війну також був зруйнований, але його відбудували. Тепер ця будівля знову зруйнована, і ми її відновимо. Площа Перемоги так і залишиться, але це буде Перемога України над росією», – розповідає очільник Вінниці Сергій Моргунов.

Влада Вінниці звернулась до представників закордонних держав щодо допомоги у відновленні символу стійкості Вінниці – клубу «Будинок офіцерів».

Під час огляду місця трагедії піротехніки пояснили делегації, які саме вбивчі ракети ворога влучили у середмістя Вінниці, та показали її рештки.

Посол Ізраїлю Михайло Бродський зазначив, що ізраїльтяни солідарні з українцями, адже добре розуміють, через які жахіття проходить народ України.

«Мій перший приїзд до Вінниці відбувся в січні цього року – лише за один місяць до початку повномасштабної війни. Тоді ми обговорювали ситуацію – всі були дуже занепокоєні, але на той момент ніхто навіть уявити не міг, що ракети насправді будуть вражати великі міста України: Вінницю, Київ… Мені надзвичайно неприємно, що другий візит у Вінницю відбувається за таких надзвичайно складних умов. В Ізраїлі ми дуже добре розуміємо, через що проходить народ України, оскільки наш народ, наші громадяни, наші діти також дуже страждають через ракетні обстріли. Ми хочемо ще раз висловити в знак солідарності слова підтримки, і, впевнений, що зможемо зробити все для того, щоб відбудувати Україну і ваше місто», – говорить Посол Ізраїлю Михайло Бродський.