Вибухи на Калинівському арсеналі, які стались у ніч на 27 вересня, залишили після себе чимало відкритих питань, а ще більше — збитків. Досі мешканці Павлівки та Медвідки скаржаться на те, що їм так і не замінили вікна, двері, не полатали дахи.

Іншим, хто все робив власним коштом, так їх і не повернули, хоча люди давно віддали чиновникам чеки. Є родини, які досі мешкають у найманих квартирах і чекають на обіцяне владою житло. Та й самих винуватців трагедії також не знайдено, а намагаються зробити «цапів-відбувайлів» із звичайних солдатів. Адже раніше була інформація, що в день вибухів на територію частини пустили 6 цивільних людей без перепусток, а начальника режимної служби оштрафували на 2,5 тис. грн. за неналежне виконання своїх обов’язків при охороні складів боєприпасів у день пожежі. Перед громадою із вищого керівництва ніхто не звітує щодо ходу розслідування. На що пішли виділені урядом 100 мільйонів гривень — також загадка.

А днями жителі Калинівського та Вінницького районів повідомили нашому виданню ще одну новину — вінницького контррозвідника, який курував Калинівський арсенал, наприкінці грудня нагородили грамотою за зразкову службу. Люди запитують: за які це такі досягнення?

– Ця людина мала б відповідати за те, що сталось! Бо ж пускали туди кого хотіли, охорона була поганою! І чому ж не затримали тих диверсантів, які винні у пожежі? Чи їхній слід у Росії і справу можна вже «поховати»? Ми готові йти пішки до Києва і особисто у вищого керівництва запитати, до яких пір люди мерзнути будуть без вікон, а ті, хто допустив біду, отримуватимуть нагороди? — обурюються читачі.

Як вдалось з’ясувати, грамоту вінничанину-лейтенанту вручав директор департаменту військової контррозвідки СБУ генерал Олексій Петров. Втім, протягом дня на телефонні дзвінки він не відповідав. На підтримку вінницького контррозвідника стали його колеги.

– Під час вибухів ми та інші служби ризикували життям, здійснювали пошук диверсантів. Повірте, якби не це, наслідки могли бути страшнішими. За свої вчинки люди отримали грамоти, адже заслужили, — кажуть вони. — Слава Богу, що немає жертв. У цій ситуації нам треба об’єднуватись і підтримувати один одного, а не шукати ворогів там, де їх немає…

Готові вислухати й інші точки зору.

Від редакції. Вінничани все більше висловлюють незадоволення темпами розслідування вибухів на Калинівському арсеналі. Тому редакція «33-го каналу» на прохання наших читачів оголошує безстрокову акцію: «Хто висадив у повітря Калинівський арсенал? Коли розслідують причини вибуху і знайдуть винних?» У кожному номері ми будемо вимагати звіту про те, що зроблено та як іде розслідування у правоохоронців й виконавчої влади. Непроведення за ці місяці жодної прес-конференції і недонесення жителям Вінниччини, платникам податків, на які утримуються ці структури, щодо ходу розслідування вважаємо неприпустимим.