Громада досі відходить від такого зухвалого вчинку. Проти священника завели кримінальну справу.

Читачі «33-го» обурені побаченим. Надіслали нам відео та численні відгуки цього інциденту.

Вони запитують: доки московські попи і затуркані ними віруючі чинитимуть таке беззаконня і чому вони не відповідають за те, що покликали путіна рятувати їх від «утєснєній»? Чому досі моляться за Кіріла, який благословив російських солдатів на війну із Україною? Чому переважна більшість із них досі співпрацює із окупантами на захоплених рф територіях, а УПЦ не засуджує її і не позбавляє сану?

Подробиці скандалу – далі.

У селі Яланець, що у Томашпільській ОТГ, відбувся урочистий траурний мітинг. У село привезли сироту Олександра, який народився і виріс тут. У ранньому дитинстві Зінів Олександр Васильович став сиротою. Померла його мама. Героя виховувала бабуся. Потім він жив і працював у Боярці. Звідти його призвали до ЗСУ. З рідних у нього залишилась лише дружина. Вона і виявила бажання похоронити воїна біля його рідних, в Яланці.

Хоронила земляка вся громада. Тому достойно організували прощальний мітинг. Прийшло все село, однокласники Олександра, представники влади та військкоматів. Тероборона Томашпільської ОТГ запросила капелана ЗСУ, настоятеля храму Нерукотворного образу Христа Спасителя ПЦУ смт Томашпіль священника Михайла.

– Ми прибули разом із представниками церковного хору, дияконом, щоб віддати шану нашому воїну, відспівати за усіма канонами церкви і відправити його до Господа нашого, — ділиться священник.

Як повідомляють учасники мітингу, староста села Яланець чомусь вирішила покликати на відспівування ще і батюшку Анатолія УПЦ МП, настоятеля храмів с.Яланець і с. Нетребівка Тульчинської єпархії.

Біля труни воїна стояли з обох боків священники наче двох українських церков, принаймні, про це заявила донедавна підпорядкована Російській церкві Кіріла УПЦ. Спочатку відспівувати воїна взялись священники московського патріархату… Але вже тоді було якось дивно чути всім в козацькому і споконвічно українському селі російську, саме російську, а не старослов’янську, мову. Загиблого називали Александром…

Хто і коли його так називав у селі? Ім’я його Олександр! У паспорті так записано!

Якось це все було неправильно і войовниче…

А далі слово на траурному мітингу взяв капелан ЗСУ, священник Михайло. Він звернув увагу, чому путін напав на Україну. Його вимоги – рятувати від українців рускоговорящих і «братьєв по вере». Закликав українців визначатись, з ким вони, бо ж війна… І тоді до виступаючого на трибуні священника ПЦУ Михайла кинувся битись священник УПЦ (МП) Анатолій.

Всі були шоковані, бо він бив опонента великим хрестом, який беруть священники, щоб благословляти віруючих… Він зірвав зі священника ПЦУ Михайла його натільного хреста… І хоча священник Михайло набагато сильніший московського батюшки, він стримався. Що називається, здачі не дав.

Як нам відомо, порушення кримінальної справи проти такої зухвалої поведінки батюшки ініціював працівник поліції Олександр Мазур. Зараз ведеться слідство.

Ось як коментує це очевидець Сергій Тімков:

– Під час траурного мітингу за загиблим воїном-героєм Олександром Васильовичем, уродженцем села Яланець, московський піп Анатолій проявив своє істинне «обличчя», щоб не сказати рило. Його агресія зацікавила правоохоронні органи, і за фактом скоєного одним із правоохоронців подана заява на відкриття справи про правопорушення. Наразі мені невідомо, чи це кримінальна, чи адміністративна.

Московський піп під час промови настоятеля ПЦУ отця капелана Михайла проявив агресію, завдав легких тілесних ушкоджень, зірвав хрест з настоятеля і використав свій хрест як знаряддя для побоїв.

Порваний і хрест капелана ПЦУ Михайла московським попом.

На мою думку, це переходить всі можливі і неможливі межі нахабства. І якщо цього разу українець, капелан от. Михайло та присутні патріоти України зуміли стримати свій гнів і не дали належного відпору, то це неозначає, що наступного, не дай Боже, разу за такі дії не буде гідної відповіді.

На підставі викладеного прошу в подальшому правоохоронні органи забезпечити правопорядок на будь-яких зібраннях, де, можливо, може виникнути конфлікт.

Сьогодні військові ТРО висловлювали підтримку нашому настоятелю, але було прийнято рішення не вмішувати військових.

Застерігаю всіх УПЦшників добре подумати, якщо ще є чим, від подібних вчинків.

Жителі села та присутні обурені такою поведінкою.

Просять московських попів їхати відспівувати рашистською мовою загиблих окупантів, а не українських героїв.

Як було видно на траурному мітингу, на кладовищі, де вимушені були відспівати загиблого героя Олександра капелан Михайло та його соратники, зібралось все село та учасники мітингу. Не прийшли лише з десяток ярих прихильників ПЦУ.

Тетяна КВАСЮК