Професор і релігієзнавець Юрій Чорноморець написав Голові Державної служби України з етнополітики та свободи совісті пані Олені Богдан відкритого листа у якому прокоментував її виступ на одному із зібрань з приводу переходу парафії УПЦ МП в ПЦУ.

«Ціную Ваше бажання зберігати нейтралітет і підкреслити чесноти УПЦ, але маю деякі очевидні зауваження до Ваших тез.  УПЦ мала відверту колаборацію з Російською федерацією, коли я працював з владикою Антонієм Паканичем, то бачив як представники російського посольства ходили до митрополії кожної п’ятниці, а за потреби і частіше.

Якщо Ви звернетеся із запитом до СБУ, то можете отримати дані про управління інформаційною політикою УПЦ в ручному режимі з боку Москви у період з вересня 2014 року коли було прийнято рішення про такий перехід у повне підкорення церковній та світській владі РФ. Участь у інформаційній війні проти України на боці Росії є доконаним фактом, і єпископат та апарат митрополії точно підпадають під санкції закону про колабораціонізм», – зазначає Чорноморець.

Він закликав Богдан пошукати факти про те, що УПЦ МП на окупованих територіях відмовилася із колаборації з РФ та проросійськими маріонетками.

«Якщо Ви знайдете хоч один такий факт, будемо вважати УПЦ українським релігійним об’єднанням. Нажаль, я таких фактів не знаю. Завжди як тільки було прохання про колаборацію, УПЦ на окупованих територіях завжди йшла на співробітництво з країною-агресором. Вважаю, що це показник. Особливо на тому фоні, що прикладів успішної співпраці УПЦ з державою і суспільством на неокупованій території немає. Окремі заяви керівництва УПЦ про підтримку незалежності та цілісності України розходяться з їх справами, раз один я із паствою у фейсбуці допоміг ЗСУ більше, ніж ціла УПЦ з її тисячами громад», – йдеться у листі Чорноморця до Богдан.

Він також вважає аргумент про те, що вірні УПЦ МП воюють в ЗСУ і це виправдовує якось існування такого релігійного об’єднання в Україні та належність до нього православних громад – помилковим.

«Коли в 2014 році загинув прихожанин Іонінського монастиря, після відспівування, єпископ, який очолював цей обряд в олтарі сказав лише одне слово: «дурак!». Думаю це справжній показник позиції багатьох в керівництві цього релігійного об’єднання: вони бажали б, щоб ніхто з прихожан не воював на боці України, бажали б, що ЗСУ капітулювали перед агресором та уникли «зайвих втрат». Завдання органу, який Ви очолюєте – моніторити релігійне середовище України і надавати експертну оцінку всім органам влади. Ваші слова показують, що у Вас переважають романтичні уявлення про УПЦ, Ви рухаєтеся у руслі наративів, які УПЦ розповідає про себе, тоді як для експерта потрібно знати реальність такою як вона є в дійсності», – пише професор Юрій Чорноморець.

Він зазначив, що глава ДЕСС, що покликана вести діалог зі справжньою УПЦ МП як вона є, якщо ще вона здатна до діалогу та ініціювати розслідування діяльності УПЦ МП хоча б в інформаційній війні проти України, ініціювати законодавчу заборону будь-яких зв’язків для українських релігійних громад і об’єднань з релігійними об’єднаннями в РФ.

«Лише така повна заборона зв’язків з Москвою і покарання колабораціоністів можуть створити умови для успішного діалогу УПЦ і ПЦУ. І якщо Ви дійсно прагнете такого діалогу, то від позицій юридичного пуризму і романтичних уявлень про УПЦ слід повернутися до політичного реалізму, застосувавши всі наявні засоби для нормалізації становища українського православ’я, повного розриву зв’язків із Москвою і повної єдності. Треба бачити дійсність такою як вона є насправді та діяти відповідно до реальності, а не до уявлень, які УПЦ продукує про власну позицію та діяльність», – підсумував Чорноморець.

Духовний фронт України