Ватиканська полонянка, FEMENістка Аліса Виноградова після трьох діб ув’язнення повернулася нічним рейсом з Риму в київський аеропорт Жуляни. Незважаючи на численні синці та забої, Аліса на світлинах із колежанками усміхалась.

– Після затримання мене на площі св. Петра Ватикан єзуїтськи відсторонився, передавши справу поліції Італії. Так само зі звинувачень зникла заявлена раніше стаття про образу почуттів віруючих. Звинувачення сконцентрувалося на більш світських статтях Кримінального кодексу Італії: ст. 337 (опір представникові поліції) і ст. 582 (завдання тілесних ушкоджень працівникам правопорядку), — коментує ситуацію Аліса. — У мене було вилучено засоби зв’язку, відмовлено в праві телефонного дзвінка, в силу чого, я перебувала в повній ізоляції три доби. Про мою долю стало відомо лише після офіційного запиту адвоката FEMEN за допомогою консульства України в Італії.

Суд по діях екстремістки Аліси Виноградової в Італії повинен відбутись 25 січня, але де саме — не повідомляють. До цього часу активістці FEMEN заборонено перебувати на території міста Рима.

Нагадаємо, 25 грудня, на католицьке Різдво, Аліса викрала папську ляльку немовляти Христа з різдвяного вертепу на площі св. Петра у Ватикані. FEMEN-акт був направлений проти тисячолітніх утисків Ватиканом прав жінок на власне тіло. На тілі був напис: «Бог — це жінка!»

Перед тим активістка із голими грудьми відзначилась у Вінниці. 14 листопада вночі вона поблизу магазина «Рошен» спалила декоративний трамвайчик. На макет вагончика наклеїла банер з написом «Tram to offshore» (Ні офшорам). Того ж дня у Києві вінницькі правоохоронці затримали активістку, якій інкримінували хуліганство. Вона про скоєне не шкодувала. Прокуратура просила для гологрудої активістки цілодобовий домашній арешт терміном на 60 діб. 16 листопада Вінницький міський суд обирав Алісі міру запобіжного заходу. Після години із нарадчої кімнати повернувся суддя Андрій Михайленко та оголосив, що Аліса має провести 60 діб під домашнім арештом за місцем своєї прописки. Їй заборонено виходити з дому з 22:00 до 06:00.

Під домашнім арештом Аліса повинна була перебувати до 15 січня. Тож яким чином вона поїхала до Італії – ми запитували у прес-службі вінницької поліції. Але там заявили, що відправили ухвалу із вироком суду колегам до Святошинського відділу поліції у Києві. За її місцем проживання.

– Вони і повинні були контролювати, як вона його дотримує, — повідомили там. — Але так як активістка порушила умови домашнього арешту, до неї будуть застосовувати більш суворий захід. Що це буде — не знаємо. Має вирішувати суд.

Натомість у відділі комунікацій поліції Києва нам пояснили, що такої особи, як Аліса Виноградова, взагалі не знають. Тож як їй вдалось виїхати за межі України — питання поки що відкрите. І чи отримає вона більш суворе покарання тепер вже за трьома відкритими провадженнями — невдовзі дізнаємось.

Одне з них у Вінниці, два – у Ватикані. 15 січня її знову мають судити у Вінниці.