30 липня 2022 року була відправлена перша Божественна літургія у храмі святої рівноапостольної Марії Магдалини у смт Чернівці Могилів-Подільського району на Вінниччині. Урочисте богослужіння звершив митрополит Вінницький і Барський Симеон у співслужінні духовенства Вінницько-Барської та Вінницько-Тульчинської єпархій.

Цей перший у Чернівцях храм канонічної помісної Православної Церкви України розташований в будівлі місцевої пам’ятки – церкви-ротонди, збудованої на початку ХІХ століття поміщиком з сусіднього села Моївки Маньковським у пам’ять про дочку Марію, яка померла у ранньому віці.

Церква побудована у стилі класицизму: у формі близького до круга овалу, який вписаний в прямокутний нартекс з портиком із чотирьох колон. Впродовж довгого часу будівля церкви стояла порожньою, і ось знову у ній відродилося церковне життя

Перед початком Літургії митрополит Симеон прочитав молитви на освячення каплиці і окропив храм святою водою.

Через те, що невеликий храм не міг умістити усіх вірян, яких прийшло понад пів тисячі, перше урочисте богослужіння було вирішено відправити на вулиці перед храмом.

Під час Божественної літургії митрополит Симеон молився за перемогу Українського війська і справедливий мир для України. Також були піднесені молитви за благодійників парафії, стараннями яких за короткий час храм був прикрашений і приготований для звершення богослужінь у ньому.

Архієрей також прочитав заупокійну молитву за усіма загиблими українськими воїнами і особливо за полоненими бійцями “Азову”, які загинули внаслідок масового вбивства, організованого росіянами в тюрмі в Оленівці.

Після Божественної літургії відбувся хресний хід навколо будівлі храму-ротонди з читанням Євангелія та окропленням святою водою.

Священники під час хресної ходи несли ікону святої рівноапостольної Марії Магдалини з часткою її святих мощей, яку на перше богослужіння привезли з вінницького Благовіщенського жіночого монастиря, де зберігається ця святиня.

Красу і урочистість першого богослужіння ПЦУ у Чернівцях підкреслював спів квартету зі Спасо-Преображенського кафедрального собору з Вінниці та аматорського церковного хору з с. Гущинці Хмільницького району.

Після завершення хресного ходу митрополит Симеон звернувся до присутніх з архіпастирським повчанням. Насамкінець Владика представив парафіянам настоятеля храму протоієрея Павла Подюченка і вручив йому відповідний указ. Для о. Павла це було перше богослужіння, яке він звершував у лоні Православної Церкви України, адже раніше він перебував у юрисдикції УПЦ МП.

Митрополит Симеон привітав нову громаду Православної Церкви України у Чернівцях з початком богослужінь у храмі та побажав їм Божого благословення та успіхів у проповіді Слова Божого та розбудові помісної Православної Української Церкви.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)