Відомий українцям 69-річний журналіст з канадським та італіййським громадянством Савік Шустер знову опинився в делікатній ситуації, як повідомляють де-які ЗМІ, через українську владу.

За президентства Порошенка ведучому популярного ток-шоу “Свобода слова” вже пропонували покинути країну. Тоді кампанію з позбавлення Шустера можливості працювати на українському телебаченні очолив соціальний міністр вінничанин Андрій Рева.

Для журналіста вигадали “спеціальні умови”, щоб змусити покинути Україну. Під тиском громадянського суспільства згодом Шустеру дозволили повернутися в український інформаційний простір. Зокрема, на канал Ріната Ахметова. Але не надовго. Після скандального святкування дня народження олігарха у Вільнюсі Шустер та ще ціла група вітчизняних політиків, журналістів та високопоставлених чиновників викликали невдоволення у діючої влади.

Очевидно через те, що намагалися скласти серйозну конкуренцію правлячій партії на наступних виборах. І, звісно, в рамках боротьби Зеполітиків з корупцією та олігархами.

І ось знову мережею поширилась інформація, що Шустеру заборонили в’їзд до України на 3 роки. Згодом цю інформацію спростували, хоча досі офіційної позиції влади не оприлюднено. Якби там не було, але свобода слова в Україні не має залежати від забаганок однієї чи де-кількох осіб, які б пости вони не займали.

Бо до чого це призводить ми вже побачили на прикладі нашого божевільного від своєї агресії та безкарності північного сусіда. До речі, якраз про путінську росію свою оригінальну точку зору висловив Савік Шустер, заявивши, що вперше в історії людства країною керує картель. Замість кокаїну у РФ газ і нафта, вона намагається купити політиків і поліцейських.

Мексиканські картелі роблять те саме на своїх територіях, що й Росія в Україні.

Інтерес режиму в Росії дуже вузький – зробити так, щоб українці й усі довкола жили в страху.

“Проблема Росії у тому, що вперше в історії, я навіть сказав би, в історії сучасного людства, країною керує картель. Тобто мафія, як колумбійський або мексиканський картель. Замість кокаїну у них газ і нафта, але, загалом, тунелі вони риють. Називають їх “потоками”. Дуже зацікавлені в ринку збуту. Вони намагаються купити всіх поліцейських і політиків, яких лише можуть”, – вважає Шустер.

Журналіст зазначає, що позиція президента РФ Володимира Путіна схожа на погляди колумбійського наркобарона і терориста Пабло Ескобара.

“Я прочитав фразу Пабло Ескобара, який сказав священникові, водночас будучи, як він вважав, переконаним вірянином: “Якщо я не зможу жити в Колумбії, я готовий її підірвати”. А Путін каже: “Якщо немає у світі місця для Росії, мені цей світ не цікавий”. Чим відрізняються ці фрази? Нічим”, – пояснив телеведучий.

“В американського гангстера Аль Капоне був свій бухгалтер – у Путіна є свій Центральний банк. Є Московський патріархат. Для Путіна це одне з державних підприємств, яким керує патріарх Кирило. Це його державне підприємство, він так із цим підприємством і спілкується, і поводиться. У картелю спектр мислення дуже вузький. “Давайте розбомбимо Харків, давайте вдаримо по Вінниці, давайте знесемо нафіг з лиця землі Маріуполь, давайте вдаримо по Києву, давайте злякаємо українців, давайте всіх шокуємо, давайте зробимо так, щоб усі боялися, всі жили у страху”. Пабло Ескобар робив точно те саме у Колумбії. Мексиканські картелі роблять те саме на своїх територіях”, – наголосив Шустер.

Це просто не вкладається в голові, що в наш час велика ядерна держава стала бандитським картелем, який спонсорує міжнародний тероризм і сам постійно займається терором на територіях чужих країн. Це найбільша загроза цивілізованому світу, який має реально оцінити небезпеку цього “руського міра” і перестати загравати перед мафіозі, який ігнорує світовий правопорядок.

Сергій Бойчук