На 66-річного генерал-полковника Ігоря Смешка, голову Служби безпеки України у 2003−2005 роках, лідера партії «Сила і Честь», впала тінь підозри у державній зраді – щодо нього начебто відкрито кримінальне провадження. Неофіційну інформацію про це повідомив телеграм-канал «Картковий Офіс», який пов’язують із заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком і політтехнологом Володимиром Тимошенком. «Картковий Офіс» сповістив, що «слідство володіє отриманими за санкцією суду численними оперативно-технічними матеріалами»…

Для широкої телеаудиторії цю новину від «КО» розтиражувала журналістка каналу «1+1» Наталія Мосейчук. У прямому ефірі звернулася по роз’яснення до представника пресслужби Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова: чи відповідають дійсності озвучені фак­ти про кримінальну справу щодо Ігоря Смешка? Генерала, який нібито мав ста­ти президентом України (інший ведучий уточнив — гауляйтером) після можливої втечі президента України Володими­ра Зеленського, яку росіяни очікували у перші дні війни.

Речник ГУР відповів ухильно: не підтвердив но­вини, але й не спростував її.

«Я думаю, що служби, які займаються контррозві­дувальними заходами все­редині країни, компетент­но зможуть прокоментувати цю ситуацію, — сказав Юсов. — Але, безумовно, такі спра­ви (я не кажу конкретно про прізвища), [повинні] з’ясувати, хто був готовий і хто співпрацював з окупан­том на усіх щаблях. Коли ми говоримо про колаборантів, це люди, які співпрацюють і зараз надають допомо­гу окупантам на тимчасово окупованих територіях. Це ті, хто готувався зустрічати з квітами, з ключами від кабі­нетів і, безумовно, вони ма­ють бути покарані справед­ливим незалежним судом і слідством».

Андрій Юсов дав зрозу­міти, що колаборанти ді­яли організовано. «Це не якісь окремі ініціативи і по­одинокі випадки. Так пра­цювала страшна система, в яку роками інвестувались криваві газові гроші. Йдеть­ся про мільярди й мільярди коштів. І, на жаль, у цьому були задіяні абсолютно різ­ні люди, і представники на­чебто формально різних і за кольорами, і за посадами, і за позиціями людей. І ми цей пазл складемо як дер­жава, і винні будуть покара­ні. Під винними маються на увазі не лише окупанти, а й внутрішні зрадники. Такі, на жаль, також були, і ми пови­нні це визнати і вичистити країну».

Через добу після резо­нансної новини з’явилася заява партії «Сила і Честь». Її автори сказали про чергову спробу дискредитації сво­го лідера, а самі звинува­чення назвали абсурдними, наклепом. У заяві, зокре­ма, йдеться: «Не наводячи ЖОДНИХ ФАКТІВ, свідчень або посилань на правоо­хоронні органи, ґрунтую­чись виключно на припу­щеннях та брехні – свідомо поширюється дезінформа­ція, яка б’є по репутації Іго­ря Смешка. Вражає те, що інструментарієм оприлюд­нення та поширення цього бруду став рейтинговий те­леканал, інтегрований у за­гальнонаціональну мережу телерадіомовлення».

У партії «Сила і Честь» звернули увагу, що фейк-атаку проти Ігоря Смешка здійснено на телевізійному каналі, власник якого пере­буває під слідством у США за звинуваченням у коруп­ції, розкраданні держав­них коштів України та від­миванні їх у США. Водночас нагадали про заслуги Іго­ря Смешка перед Україною, його внесок у зміцнення обороноздатності країни. І наголосили на спланованій провокації проти нього.

У партійній заяві на за­хист Ігоря Смешка є і така фраза: «Хочемо вірити, що сам президент України Во­лодимир Зеленський не має до цього відношення».

Що стоїть за новим по­літичним скандалом: щире бажання влади очистити країну від зрадників чи чи­їсь замовні брудні ігри за­для піару? Політики і полі­тологи б’ються у здогадках щодо цього. А близький до Ігоря Смешка журналіст Дмитро Гордон, який очо­лював штаб його вибор­чої кампанії, критично про­коментував звинувачення у держзраді: «Я вважаю, що це фейк. Ігор Петрович Смешко є людиною, яка все життя була близькою з аме­риканськими та європей­ськими спецслужбами. І до росії мав таке саме відно­шення, як свиня до апель­сина».

Представники вінницької «Сили і честі» також спростували ці підозри і заявили, що Смєшко в перші дні війни виступав із різкою критикою рф щодо нападу на Україну.

А ось що думає Ігор Рейтерович, керівник політико-правових програм Україн­ського центру суспільного розвитку

Інформацію щодо Смешка я знав десь ще за два дні до того, як її озвучила Мосійчук. Ця інформація активно ходила по окремих телеграм-каналах. Були певні «зливи» про відкрите кримінальне провадження, в якому міг фігурувати Смешко — але не йшлося, що справу відкрито конкретно проти нього. Начеб­то слідчі займалися розслідуванням дій групи людей, які теоретично могли би взяти на себе якісь функції влади у випадку, якби росія, наприклад, захопила Київ. Крім Смешка, там з’явилося прізвище пана Гордона — журналіста, який дуже багато піарив Смешка, керував його штабом на парламентських виборах.

Те, що цю інформацію було вкинуто через ТСН і відповідний youtube-канал Наталії Мосейчук, пов’язано з тим, що, скоріш за все, якесь кримінальне про­вадження таки є. І воно має якесь відношення або до Смешка, або до його ото­чення. До людей, які є не дуже публічними, але які тією чи іншою мірою з ним афільовані. І всі вони походять зі спеціальних служб, отримували відповідну освіту, як правило, у Москві…

Зверніть увагу на такий цікавий опосередкований факт: під час війни Смеш­ко взагалі кудись зник. Одного разу його згадав дивний експерт Юрій Швець (колишній російський розвідник, однокурсник путіна, нині живе у США — І. Ф.) — і це спричинило величезний скандал. Суспільство задало одне питання: а де ж тепер Смешко, цей відомий розвідник, який раніше всім розповідав, який він крутий? Смешко ніде не задіяний у нинішніх подіях в Україні – ні з автоматом, ні як волонтер. Не виключаю, що проти нього щось почали «копати», хтось десь про нього щось сказав — і Служба безпеки відкрила відповідне провадження.

Чим воно завершиться, сказати важко. За тією інформацією, якою володію я, у слідства немає плівок або якоїсь іншої фактологічної бази, де безпосередньо фігурував би сам Смешко. Є начебто записи людей, які обговорювали його прізвище, згадували його. Можливо, спецслужби шукають інших зачіпок, і че­рез такі «зливи» у ЗМІ вирішили привернути увагу до справи або подивитися, як зреагує на це Смешко.

Я, до речі, не чув спростувань від самого Ігоря Смешка. Заява партії? Це зо­всім інші речі! Якби йшлося про відвертий наклеп, повірте, ми вже б сьогодні бачили відповідне інтерв’ю Смешка на youtube-каналі Гордона.

За всі місяці війни не можу згадати жодної новини, де фігурував би Смешко і відігравав би якусь серйозну роль у подіях. Пригадую, на другий день піс­ля початку повномасштабної війни з’явилася фотографія начальника Геншта­бу часів Порошенка Муженка, де він працює разом із Головнокомандувачем ЗСУ Залужним. Той казав: ми залучили всіх. Показали, чим відставний Муженко займається. І багато інших відомих в Україні людей так само працювали на оборону країни.

Андрій Власенко