Педагоги, батьки, учні та уся громада три роки відстоювала свою альма-матер, але в розпал війни селищна влада закрила школу.

Аргументи – економія коштів, бо утримання двох навчальних закладів на селищний бюджет – непідйомна ноша. У школі-інтернаті ж наголошують: до них йдуть більше учнів, вони отримують державну субвенцію та навіть готові на толоку, щоб заготовити дрова на зиму.

Тут впевнені, що справжня причина в іншому:

– Голова зі своїми “ручними” депутатами та чиновниками планомірно, крок за кроком роблять усе, щоб інтернат закрити, дітей із Сутисківської ОТГ зігнати в ліцей, де директоркою дружина селищного голови Марія Дідух. А приміщення інтернату та його землю віддати у чужі руки, – кажуть батьки.

– Бо як ще пояснити, що нас три роки залякують ліквідацією. Тільки за останні декілька місяців уже вп’яте на сесію виноситься це питання. І ніякого компромісу ніхто не шукає. Громадських слухань ніхто не проводив. Долю інтернату, долю педагогів, долю майже двох сотень дітей вирішили без нас…

Хоча ми робили все від нас залежне – приймали переселенців, облаштовували підвали, підготували навчальний корпус для учнів. Вже чекали 15 серпня комісію, яка мала прийняти наш заклад до нового навчального року, аж тут за менше ніж добу до сесії дізнаємося, що інтернат знову мають закрити…

Люди, які прийшли на сесію, закликали депутатів відкласти питання “реорганізації” після перемоги

Пояснювали, що коли на Донбасі, на півдні України рашисти бомблять школи, то їхній навчальний заклад може стати прихистком для школярів із зони бойових дій.

Цю ідею підтримали лише два депутати. Один з них – Василь Стеценко виніс цю пропозицію на розгляд сесії, але більшість його колег по депутатському корпусу не підтримали. І цілеспрямовано та майже одноголосно проголосували за “реорганізацію” навчального закладу.

Під вигуки “Ганьба!” депутати вимушені були зробити перерву у сесії і сховатися від людського гніву

Але у колективі налаштовані продовжувати боротьбу за свою школу.

– Ми не підемо працювати до дружини селищного голови Марії Дідух у ліцей, бо вона зводить наклепи і не одноразово ображала наших вчителів, – заявили педагоги спеціалізованої школи.

Не менш категоричні й батьки:

– Вони на наших дітях зекономили, щоб намалювати собі премії до 24 серпня? Але наші діти не підуть до ліцею Дідух. Вони краще будуть їздити в інші громади! А Сутиски ні копійки не отримають за наших школярів! – налаштовані батьки.

Детальніше про це читайте у наступному номері газети “33-й канал”.

Людмила Поліщук