Ворожа куля влучила сироті у груди

Під Миколаєвом загинув 20-річний жмеринчанин Василь Олійник.

– Випускник школи №6, щирий, привітний, доброзичливий хлопець, професійний автомеханік, солдат 59-ї бригади ЗСУ Василь Олійник 6 серпня загинув за Україну, отримав кульове поранення в груди у Миколаївській області. У Василя залишилися дві сестрички — Альона і Аня, мати померла 3 роки тому, — повідомили у громаді.

Прощаються з Героєм у селі Подільське. Василь відлетів до матері, яка народила і виховала його патріотом…

Багатодітний батько перевіз сім’ю у Ладижин, а сам поїхав захищати рідний південь України

Загинув 33-річний Сергій Литвиненко під Новомиколаївкою.

Лунала тривога, лив дощ, а люди стояли на колінах перед труною мужнього воїна, який поклав своє життя, щоб ми жили у вільній країні. Так у Ладижині проводжали в останню земну дорогу Сергія Литвиненка.

Він народився у селі Надеждівка Херсонської області. Там під окупацією його рідня… Коли окупували Херсонщину, Сергій перевіз дружину та четверо дітей у Ладижин. А сам пішов захищати Батьківщину.

Майже пів року нищив загарбників, звільняючи від російської нечисті рідний південь. 4 серпня під час артобстрілу Сергій загинув. Бойове завдання він виконував біля населеного пункту Новомиколаївка.

Поховали героя у Ладижині, місто на Вінниччині стало прихистком для сім’ї військового, а ладижинська земля навіки прийняла тіло мужнього воїна з Херсона.

Сергій Байдалюк рятував поранених побратимів, а сам загинув

На Донеччині унаслідок танкового обстрілу загинув 25-річний військовий Сергій Байдалюк із села Нова Гребля на Калинівщині.

Односельці згадують Сергія як світлу та щиру людину, гарного та вірного товариша, який вмів дарувати людям радість.

Після закінчення школи навчався на зварювальника у Вінницькому профтехучилищі №5, потім проходив строкову службу. З початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України юнак щиро вболівав за долю України й, не очікуючи на повістку, добровольцем пішов у військкомат.

У загиблого залишилися мама, брат та наречена.

На фронті загинув фермер з Вінниччини Микола Ставнічук

Він пішов боронити рідну Токарівку, Северинівську громаду, усю Україну та рідну землю, на якій так любив працювати. Але внаслідок обстрілу ворожою технікою 10 серпня 46-річний Микола Ставнічук отримав поранення, несумісні з життям. Без чоловіка залишилася дружина, без батька — двоє синів. Друзі, родичі, земляки згадують, що Микола був спортсменом, хорошим господарем, надійним другом та побратимом. Брав участь у виборах в органи місцевого самоврядування від «Батьківщини».

Ось що повідомила його колега по партії Людмила Щербаківська:

– Боже, я не вірю, що ти загинув, Миколо Ставнічук…. Коля, як так сталося, у тебе стільки було мрій, планів, перспектив, ти був справедливим і любив життя. Ти воїн і захисник. Спочивай… Вічна пам‘ять… Дуже сумно, що війна забирає таких відданих українській землі патріотів…

У День молоді Кісниця прощалася із 23-річним героєм

Микола Ніколайчук загинув під Сіверськом на Донеччині.

– Старший солдат Микола Ніколайчук був старшим кулеметником управління роти оперативного призначення (на бронеавтомобілях) першого батальйону оперативного призначення. Боронячи Батьківщину від російського окупанта, Микола отримав поранення на полі бою в районі населеного пункту Сіверськ Донецької області. Під час транспортування в госпіталь 10 серпня життєва зірка молодого захисника України навіки згасла… Рашисти вкрали минуле України, знищують сьогодення та вбивають майбутнє — кращих синів і доньок… Але за усе ворог буде відповідати перед світом, перед судом, а головне – перед Збройними силами України! Бо побратими обіцяли помститися за Миколу! А земляки — довіку шанувати подвиг молодого воїна.

Під час бойового завдання загинув полковник Олександр Берлявський з Вінниччини

Про це повідомили його колеги у Мінветеранів:

– Велика болісна втрата… Під час виконання бойового завдання загинув наш колега – головний спеціаліст відділу Мінветеранів у Вінницькій області Олександр Берлявський. Олександр здобув блискучу військову освіту в Київському інституті Військово-Повітряних сил та Національній академії оборони України. Був офіцером військового управління оперативно-тактичного рівня, учасником бойових дій. Мав звання полковника. Від жовтня 2020 року Олександр Берлявський працював у Мінветеранів. Заслужено користувався авторитетом серед колег і повагою у ветеранському середовищі. Від першого дня повномасштабного наступу російської агресії Олександр став на захист України. Низький уклін, світла пам’ять та шана Герою… Щирі співчуття родині мужнього захисника.

У День Повітряних сил України загинув охоронець неба Іван Шоломій

Про це повідомив Турбівський селищний голова Ігор Соць:

– У боях за незалежність та свободу українського народу загинув наш із вами земляк із села Вахнівка – Іван Іванович Шоломій. 7 серпня російський окупант забрав життя ще одного українця, який боровся за правду і мир та оберігав наше світле майбутнє. Іван Іванович тримав оборону неба, служив у Повітряних військах. Дружина більше ніколи не обійме коханого чоловіка, і четверо діточок залишились назавжди без батьківської любові. Доземно вклоняємось мужньому та відважному воїну, висловлюємо свої щирі співчуття рідним, близьким та знайомим. Вічна пам’ять і слава Герою, нехай з Богом спочиває…

Повернувся на щиті додому Мирослав Зарицький

Крижопільська громада провела в останній земний шлях свого героя-захисника.

– Він був вольовим, наполегливим та принциповим військовослужбовцем, авторитетом для своїх побратимів, гарним другом, — саме такими словами військовослужбовці описують крижопільчанина Мирослава Зарицького. Він був навідником відділення мотострілецької роти. Під час бойового зіткнення поблизу населеного пункту Времівка Волноваського району Донецької області отримав поранення, був госпіталізований до Запорізькій лікарні, але поранення були несумісними з життям і 9 серпня серце Мирослава Володимировича зупинилося… Світлий спомин про мужнього захисника України назавжди залишиться в серцях земляків… Бо Герої не вмирають, якщо про них пам’ятають.

У лікарні Запоріжжя помер важкопоранений Олексій Міхеєв

Він з перших днів повномасштабного вторгнення став на захист України. 8 серпня потрапив під ворожий танковий обстріл, два дні боровся за життя у лікарні. Але, на жаль, поранення виявились надто серйозними. Прощалися з Олексієм в Українській православній церкві ікони Божої Матері 14 серпня. Вічна пам’ять Герою!

Два брати пішли на війну

28-річний Денис Поліщук загинув смерттю хоробрих.

Ще одна трагічна звістка надійшла у Калинівську громаду. Смертю Героя загинув у боях за Україну уродженець Глин­ ська Денис Поліщук. Денис навчався у Глинській загальноосвітній школі, був активним учасником художньої самодіяльності, веселим та товариським юнаком. У квітні Дениса мобілізували на військову службу. Разом із рідним братом він узяв у руки зброю та став на захист Вітчизни.

Поховали Героя 14 серпня у Глинську. У Дениса залишилися батьки та брат.

Віктор Поліщук боронив Україну з 2014 року. Повернувся до Мурованих Курилівців на щиті

– Знову непоправна втрата в нашій громаді. Загинув Вітя Поліщук, який боронив Україну ще з 2014 року. Біль, сум, крик душі, розпач. Чому так?! Чому війна забирає у нас найкращих, найхоробріших, мужніх? Вітя віддав своє життя за всіх нас, за наш спокій, за можливість жити у своєму житлі…Уклінна подяка йому і мамі, яка виростила і виховала сина-патріота, — сумують у громаді.

Батька трьох дітей забрала війна…

– І біль, і сльози, і розпач… Знову непоправна втрата. Загинув наш ахисник — 27-річний Іван Підвальний, житель с. Балабанівка. Добрий, привітний, щирий. Троє неповнолітніх діток — Даша, Рома, Дмитро – залишились без тата. Мама Галина Аркадіївна ніколи не дочекається сина. Низький уклін Герою. Він віддав своє молоде життя за нас усіх. Ворог знищує наш народ… Але ми обов’язково вистоїмо!!! Ми переможемо!!! Вічна пам’ять Івану. Сили рідним. Герої не вмирають, — у жалобі голова Оратівської громади Галина Лошак.

Віталій у 20 загинув за Україну…

Сумна звістка своїм чорним крилом накрила Іллінецьку громаду. Ворог безжально обірвав молоде життя Героя. 14 серпня, у боях з російськими окупантами поліг смертю хоробрих житель села Хрінівка Віталій Мазніцький.

Герою було лише 20 років… Ворог безжально обірвав молоде життя Героя.

Посмертно нагородили Віктора Чернюка, який загинув під час ракетного обстрілу аеропорту «Вінниця»

Віктор загинув внаслідок ворожого авіаційного удару 6 березня на території аеропорту «Вінниця» під час несення варти на бойовому посту. Тоді на летовище прилетіло вісім ракет.

Днями його нагородили посмертно…

«За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України та вірність військовій присязі Віктора Чернюка було відзначено державною нагородою «Захиснику Вітчизни», посмертно», — йдеться в офіційному повідомленні.

10 серпня військові однієї із частин Вінницького гарнізону відвідали матір загиблого воїна, яка проживає у місті Козятині, та передали їй відзнаку сина…