Ремонти котелень, заміна аварійних мереж, закупівля генераторів та запасу палива для твердопаливних котлів, а також підготовка пунктів обігріву на випадок надзвичайних ситуацій – Вінниця готується до опалювального сезону, який може стати найскладнішим за останні тридцять років.

На минулому тижні міський голова Сергій Моргунов провів засідання штабу з підготовки до опалювального сезону. Зібрались представники усіх служб, від яких залежить, наскільки стабільно будуть функціонувати усі системи життєзабезпечення міста під час холодів. Щоб мешканці Вінниці мали безперебійно тепло, світло, воду, газ – усі служби повинні мобілізувати зусилля.

«У нас є досить серйозні виклики у підготовці до опалювального сезону в умовах повномасштабного вторгнення росії, – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

– Тому ми маємо якісно підготуватися до зими в штатному режимі та бути готовими до різних надзвичайних ситуацій».

Керівники комунальних служб повідомили, що роботи тривають, але більшість із запланованих заходів уже виконані.

Підприємства Теплокомуне-нерго прозвітували про виконання 80% планових ремонтів котелень, мереж, теплопунктів. Працівники КП «Вінницяміськ-теплоенерго» завершили поточні ремонти на 36 котельнях, 58 центральних і 363 індивідуальних теплових пунктах. Також повністю замінили 1,9 км тепломереж та полагодили 173 км труб. В АТ «Вінницяоблтеплое-нерго» поточним ремонтом охоплено 11 котелень та 5 теплових пунктів. Також відремонтовано 18 км теплових мереж і 70 теплових камер, заміну 0,6 км теплових мереж.

Про більшість запланованих робіт прозвітували і в газовій службі. Облводока-нал вже замінив 54% аварійних водопроводів.

Енергетики ще продовжують ремонтувати обладнання трансформаторних підстанцій, наразі завершено більше половини з переліку. Директор департаменту міського господарства Віталій Місецький зазначив, що для стабільної роботи в екстрених умовах відпрацьовано варіанти використання альтернативних видів палива. На разі у місті налічується 12 твердопаливних котелень. Сергій Моргунов доручив підтримувати постійний необхідний резерв палива.

Окремо говорили і про антикризові заходи на випадок надзвичайних ситуацій.

Передусім необхідно подбати про резервні джерела живлення для безперебійної роботи підприємств, в тому числі тепло- та водопостачання. Порахували, що для цих цілей потрібно 250 генераторів різної потужності. На закупівлю такого обладнання для потреб міських комунальних підприємств спрямують кошти з бюджету громади. Також місто розглядає можливість підтримати через співфінансування і підприємства критичної інфраструктури обласної комунальної власності.

Мер наголосив і на збільшенні кількості аварійних бригад, які мали б швидко відновлювати послуги.

Готують до опалювального сезону і житловий фонд. Цього року за підтримки міського бюджету та на умовах співфінансування у 177 будинках провели ремонти покрівель, у 21 будинку – засклили вікна сходових майданчиків, у 546 будинках – замінили інженерні мережі. Ще у 171 будинку відремонтували електрощитові.

Міський голова Сергій Моргунов звернув увагу, що анти-кризові заходи передбачають й облаштування пунктів обігріву у житлових масивах, які можна облаштувати в підвальних приміщеннях багатоповерхівок.

Директор департаменту житлового господарства Роман Фурман повідомив, що у Вінниці є понад 1200 багатоквартирних будинків, де є підвальні приміщення, що знаходяться в задовільному стані та можуть використовуватись як пункти обігріву. Також він додав, що співвласникам потрібно приділити увагу, щоб їх доукомплектувати і створити належні умови тимчасового перебування. Зазначається про елементарні речі: прилади обігріву, запаси питної води і прилади резервного енергоживлення.

Для мешканців тих будинків, у яких немає підвалів, міський голова доручив організувати пункти обігріву у комунальних закладах, де це можливо.

Також Сергій Моргунов зазначив: «Сьогодні вінничани розуміють, наскільки може бути цінною кожна гігакалорія тепла, і вже зараз готуються до зими. Хто намагається утеплитись, хто купує твердопаливні котли чи електрообігрівачі, хто об’єднався з сусідами та займається енергозбереженням будинку. І це дуже правильно. Вкотре закликаю поставитись до цього відповідально».

Сергій ГОДУН