Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з президентом Туреччини сказав, що наразі не бачить “дипломатичного вікна” для перемовин з Росією про припинення війни, попри те, що так звана зернова угода запрацювала.

За словами Зеленського, Ердоган під час переговорів сказав, що продовольча ініціатива щодо експорту українського зерна дає “дипломатичне вікно” домовленостей щодо майбутнього припинення війни.

“Я сказав свою думку пану президенту Туреччини, що Російській Федерації немає віри. Я вважаю, що в цьому “вікні” російська зброя. Дуже здивований, що вони (РФ) “готові” до якогось миру. Не можуть люди, які вбивають, ґвалтують, щоденно крилатими ракетами б’ють по наших цивільних містах, цивільних інфраструктурах — не можуть хотіти миру. Тож спочатку, мені здається, вони повинні звільнити наші території, а потім… Потім буде потім”, — сказав Зеленський.

Зеленський закликав генсека ООН зробити все для повернення українських полонених

ООН створила комісію, її очолить бразильський генерал.

Президент Володимир Зеленський закликав генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша задіяти всі механізми ООН для повернення українських військовополонених на Батьківщину.

Зеленський на брифінгу за підсумками зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом та генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішемтзаявив:

– Велику увагу (під час зустрічі – ІФ) приділили дуже болісному питанню – питанню захисту та звільненню українських полонених, які утримуються Росією. Закликав генерального секретаря ООН використати всі можливі заходи та задіяти усі механізми організації, щоб повернути всіх наших людей додому.

Також, за словами президента, виникла згода щодо якнайшвидшого спрямування місії для встановлення фактів загибелі українських військовополонених до Оленівки.

Після масового вбивства українських полонених в Оленівці 29 липня Президент Володимир Зеленський нагадав, що, “коли оборонці “Азовсталі” виходили з заводу, ООН і Міжнародний Комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя, здоров’я наших воїнів”.

Андрій Власенко