Фольклорному гурту «Рожаниця», в якому виступає наш земляк Павло Ласкавчук, 10 років – перший ювілей. Гурт дуже популярний в Україні та відомий за океаном своїм виконанням автентичних пісень та обрядів: від Різдва Христового, далі — через веснянки, купальські, петрівчані, обжинкові пісні аж до осені — весільних звичаїв. Це не просто пісні, а ціле яскраве дійство зі всілякими побутовими, ліричними, жартівливими, застільними піснями. «Рожаниця» встигла успішно «засвітитися» на кількох відомих міжнародних і всеукраїнських фестивалях, зокрема в Батурині, і бути дуже популярною у народі. Наприклад, один з останніх гумористичних кліпів з співачкою Катею Chilly під назвою «Кавер» має в Інтернеті понад 1,5 млн переглядів. Зі своїми виступами гурт побував у США, Канаді, Польщі – скрізь, де мешкають українці і дорожать батьківськими традиціями.

Третій рік учасником «Рожаниці» є Павло Ласкавчук з Вахнівки Липовецького району.

– Після закінчення 7 класу я вступив у Стратівську вищу педшколу кобзарського мистецтва, де провчився 6 років, – розповідає Павло. — Опісля закінчив Київський інститут культури і мистецтва, де зараз працюю викладачем по класу баяна, та з 2011 року виступаю в академічному театрі українського фольклору «Берегиня». Знаючи мою любов і патріотизм до всього українського, три роки тому мене запросили виступати у фольклорному гурті «Рожаниця», який діє у Києві під керівництвом Інни Ковтун. Це дуже специфічний колектив обдарованих особистостей, бо збирає і записує по селах України від старих людей давні пісні, танці і в такому ж звучанні та виконанні все передає. При цьому обов’язково вказує місцевість, де зробили запис, бо одні й ті ж самі твори виконуються по-різному на Волині і Поділлі чи Слобожанщині.

Співає «Рожаниця» усе — від старої автентики до поширених у народі «Розпрягайте, хлопці, коней». Співпрацює колектив з канадійським «Вітром», з яким спілкувалися під час гастролей у цю країну. Нині, у новорічно-різдвяні дні, фолькгурт дарує колядки Києву, відтворюючи повністю давній обряд українців, який можна переглянути на диску «Загадайте колядувати», записаного «Рожаницею» торік.

А з настанням теплих днів фолькгурт планує приїхати з виступом на малу батьківщину Павла Ласкавчука – Вінниччину: подарувати пісні землякам і записати давні подільські у свою скарбничку.