Наявність військової підготовки має стати однією з обов’язкових вимог для роботи на держслужбі, а також балотування на виборні посади в органах місцевого самоврядування, до парламенту, у суди тощо, упевнений міністр оборони Олексій Рєзніков.

На переконання Резнікова, в Україні варто проаналізувати всі сфери життя та з’ясувати, представники яких професій мають бути готовими до оборони. Для цього він вигадав термін – “розумна мілітаризація” – і попросив не плутати її з мілітаризацією російською, підкресливши, що “мілітаризація в Ізраїлі, Швеції, Швейцарії з одного боку і Росії та Північної Кореї з іншого мають принципові відмінності”.

Резніков вважає, що Україна вже пройшла етап, коли можна було очікувати “найгіршого сценарію” розвитку війни з Росією. Наразі ситуація на полі бою перебуває на етапі стабілізації. Однак, ще не час розслаблятися. Маючи такого агресивного сусіда, країна завжди повинна бути готова дати йому відсіч.

Особливі вимоги до державних службовців могли б ще з початку війни змінити хід бойових дій. На жаль, не у всіх регіонах була належно організована територіальна оборона та інші важливі заходи через відсутність військової підготовки у місцевих держслужбовців.

Вадим Снігур