В Україні під час мобілізації діє процедура бронювання, яку застосовують до фахівців певних підприємств, а також органів державної та міської влади. Заброньованим співробітникам надається тимчасова відстрочка від призову.

Особи, які працюють на підприємствах, які не мають офіційно встановлених мобілізаційних завдань, також можуть отримати бронювання. Як пояснюють правозахисники, для цього необхідно довести, що вказане підприємство суттєво впливає на роботу об’єктів критичної інфраструктури, які є їх клієнтами. Якщо, наприклад, підприємство виробляє складові частини, які використовуються контрагентами — підприємствами критичної інфраструктури, то є реальні шанси на бронювання ключових працівників.

Отже, якщо компанія дійсно виконує важливі завдання, які суттєво впливають на роботу об’єктів та підприємств, що допомагають населенню та оборонному сектору, її працівники можуть отримати бронювання та тимчасову відстрочку від мобілізації. Рішення щодо цього приймає Міністерство економіки України.

Бронювати співробітників мають право підприємства критичної інфраструктури. Це ті підприємства, які забезпечують потреби ЗСУ та інших військових формувань, а також від яких залежить життєдіяльність населення.

Бронюванню підлягають особи, які працюють:
в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;
на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);
на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;
на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України.

Василь Головко